Säg ja till livet!

Publicerad av Anna Westberg, den 12 april 2017 15:55:00 CEST

Jag bröt ryggen i ett överfall 1986 och blev förlamad från midjan och ned. Hela mitt liv blev ödelagt – vad skulle ske med mig nu?

wellspect-sag-ja-till-liv-1.jpg

Men som det senare skulle visa sig, vände Kenneths liv och blev bättre än någonsin.

Kenneth Ørbæk är 56 år och bor i Allerød på Nordsjælland. Här arbetar han som projektledare på Huset Venture som skapar arbeten för människor med nedsatt arbetsförmåga. Vid sidan av detta jobbar han med att reparera rullstolar i det egna företaget Handiwork.

Efter skadan utbildade sig Kenneth till ingenjör och ekonom och blev också aktiv inom RYK, det danska ryggmärgskadeförbundet. Olika sorters idrott kom att bli stora intressen redan direkt efter rehabiliteringen. Han har spelat på landslagsnivå i både rullstolscurling och rullstolsbasket. Dessutom var han en av de entusiaster som startade vattenskidåkning för rullstolsburna i Danmark. En synnerligen aktiv man således – hur orkar han?

Så här i efterhand tycker jag att olyckan var det bästa som kunde hända mig, säger han utan att tveka. Plötsligt fick jag helt nya möjligheter – det kändes som att hela världen stod öppen för mig.

Idrotten ger energi

Särskilt idrotten har gett energi och medfört en positiv livsinställning för honom.

Det är viktigt att komma igång, säger han. Du får inte gro fast i livet. Det kan vara svårt ibland att se de positiva sidor som trots allt finns, men du lär dig bara du vill. Det är då du får de goda möjligheter som livet kan erbjuda dig. Du kan alltid ångra att du tackade ja till en upplevelse, men säger du nej, då säger du nej till livet. De sporter som jag har utövat har givit mig många goda upplevelser – över hela världen faktiskt.

Kenneth är mån om att förmedla sin positiva syn till andra, framför allt till nyskadade. Som mentor inom RYK träffar han många på rehabiliteringscentret i Hornbæk och Viborg.

Vi är en grupp frivilliga som sporrar de nyskadade. Det är en utmaning att vara ryggmärgsskadad, så det är ett viktigt arbete det vi gör. Vårt mål är att inspirera dem och vi märker att det vi gör hjälper!

Också i de föreläsningar som jag ibland håller runt om i Danmark, märker jag att min livsberättelse berör, att jag kan förflytta åhörarna mentalt så de ser att man kan ha ett rikt liv trots en svår skada.

wellspect-sag-ja-till-livet.jpg

Texten på Kenneths tröja säger: "Riktiga män sitter ned och kissar".

Hjälpmedel ger möjligheter

Att vara beroende av olika slags hjälpmedel ser Kenneth bara som ytterligare möjligheter till att leva ett så aktivt och självständigt liv som det bara går. Hans intryck är att tarmtömning (transanal irrigering, TAI) inte har varit särskilt mycket använt bland paraplegiker, men att det nu uppmärksammas för den smidighet det faktiskt erbjuder.

Tarmtömning är en superbra metod att använda, menar Kenneth. Nu kan både magen och jag ha det gott.

Fokusera på det som är bra, säger han avslutningsvis. Utnyttja de möjligheter som finns för att ha det bra: uteslut aldrig en möjlig förändring till det bättre!

 

-------------------------------------

Vill du veta mer om TAI? 

Ämne: användarberättelser, ryggmärgskada