Historien bakom LoFrics balanserade yta

Publicerad av Gunilla Olsson, den 3 mars 2021 09:00:00 CET

När den lanserades i Sverige 1983 var LoFric världens första hydrofila kateter - en verklig revolution på sin tid. Äntligen blev självkateterisering ett verkligt, fungerande alternativ för människor med blåstömningsproblem. Sedan dess har LoFric varje dag förbättrat tillvaron för tusentals människor världen runt, och hjälpt dem att få mer balans i livet.

UST
Ordet "kateter" kommer från grekiskan och betyder "att tömma eller skicka ner". Det finns historiska bevis för att katetrar användes redan så tidigt som år 3000 f. Kristus för att behandla smärtsam urinretention. På den tiden använde man en mängd olika material för att få till ett ihåligt kateterrör, som strån, hoprullade palmblad, blast från lök och även rör av metall som guld, silver, koppar mässing och tenn.

Tack och lov har kateterisering utvecklats enormt sedan dess, men den grundläggande proceduren är densamma. En tunn slang förs in i urinröret tills den når urinblåsan och urinen kan rinna ut genom den.

Även om metoderna som användes på den tiden måste ha varit både smärtsamma och skadliga, var det ändå nödvändigt och gav lindring. Urinretention kan snabbt utvecklas till ett allvarligt tillstånd och kateterisering är faktiskt en fråga om liv eller död.

Det är allvarliga frågor så det är lätt att förstå varför teamet bakom LoFric var så passionerade i sitt arbete med att hitta ett nytt och bättre sätt att kateterisera.

Innan LoFric lanserades var kvarliggande katetrar den vanligaste lösningen för kateterisering. Även om självkateterisering fanns som ett alternativ, var det obekvämt och den kladdiga gel som användes tillsammans med äldre katetrar var mindre effektiv. Skador på urinröret och infektioner var återkommande problem.

Wellspect har en lång historia kring medicinska innovationer och nya produkter baseras alltid på användarnas behov. Genom ett nära samarbete med både användare och vårdpersonal skaffar vi oss en stor förståelse för behov och hur vi kan förbättra produkter och terapier. Att minimera risken för trauma på urinröret, blödningar och strikturer var huvudmålet när den första LoFric-katetern utvecklades.

Det var tack vare idogt arbete av Jan Utas, som var chef för F&U inom Urologi på den tiden, och hans kollega Håkan Melander, forskare på F&U, som LoFric-katetern med den unika ytan kunde börja tillverkas.

Vi provade olika lösningar på katetern ända tills vi hittade den rätta ytbeläggningen, berättar Jan Utas.

Och när maskinen för tillverkningen av katetrar kom på plats i februari 1983, flyttade utvecklingsteamet mer eller mindre in i fabriken under ett halvår för att få igång produktionen. Deras engagemang gav resultat och i augusti 1983 var den nya hydrofila katetern LoFric klar för lansering.

LoFric blev snabbt populär inom sjukvården, som såg potentialen, men det fanns fortfarande några hinder på vägen innan man hittade den perfekta balansen. När antalet användare ökade, märkte några av dem att katetern, trots att den var så hal, tenderade att vara svår att dra ut.

Vi misstänkte att det hade att göra med osmolaliteten (koncentrationen av partiklar i ytbeläggningen). Så vi utvecklade en ny formula som gjorde ytbeläggningen isotonisk till urin (ung. samma salthalt), och det fungerade, berättar Jan Utas.

Den förbättrade LoFric med sin nya, balanserade yta, togs emot ännu bättre. En av pionjärerna var doktor Lars Sullivan på neurokirurgiska kliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Han introducerade LoFric till sina patienter med ryggmärgsskador, som tidigare hade behövt använda kvarliggande katetrar med urinuppsamlingspåse, som behövde bytas av vårdpersonal.

Vi ville hitta alternativ till den typen av kateter, säger Jan Utas. Att själv kunna tömma blåsan gör att livet känns mer som vanligt och kateteriseringen blir inte längre ett så stort problem att leva med.

Ända sedan dess har Urotonic™ Surface Technology varit LoFric's signum. Men även om den unika, balanserade ytbeläggningen har förblivit oöverträffad i nästan 40 år, har utvecklingen fortsatt. LoFric är inte längre bara en kateter - det är en hel familj av katetrar som erbjuder lösningar för de flesta användares behov.

Och även om ingen annan kateter har kunnat utmana LoFric när det gäller den unika ytbeläggningen, har vi inget emot att själva göra det. Helt i linje med vårt ständiga arbete mot ökad hållbarhet har vi på Wellspect nyligen uppdaterat vår tillverkningsprocess för ytbeläggningen. Genom att reducera den mängd vatten som behövs i processen, minimera användningen av kemikalier och byta till ett lösningsmedel som är 100% bio-baserat, har vi lyckats minska koldioxidavtrycket från ytbeläggningsprocessen till hälften. Självklart utan att på något sätt kompromissa med den kvalitet som LoFric har på sin ytbeläggning.

Vi tror starkt på att våra aktiviteter skall öka välbefinnandet hos våra användare, men inte på bekostnad av planeten. Och nu är LoFric ännu mer i balans med både kroppen och naturen.

Läs mer om LoFric-katetrar

Ämne: urotonic surface technology, LoFric