Vilken storlek har du?

Publicerad av Anna Mars, den 14 mars 2019 11:32:00 CET

Hitta mig på:

"Titta här! Detta är den senaste, vi fick just in den i butiken" säger kvinnan bakom disken entusiastiskt.

wellspect-vilken-storlek-har-du                                                                                                         

En ny sorts shoppingupplevelse
Jag märker att expediten verkligen gillar sitt jobb. Till saken hör att på denna speciella shoppingtur har jag ingen aning om vad jag sysslar med. Jag vet inte vad jag ska leta efter eller vad som passar mig, jag vet inte vilka storlekar som finns.

Kvinnan i affären pratade inte om en silkescarf eller en accessoar till en ny klänning. Nej, hon pratade om en kateter, en engångskateter. Jag hade just kommit hem från sjukhuset efter min tredje operation för diskbråck. Min första operation gjordes 2011 och de andra två operationerna gjordes under 2017. Efter den sista operationen kunde jag inte tömma min urinblåsa ordentligt och lösningen blev att jag skulle börja självkateterisera mig.

Stygnen spände över ryggen och svettpärlorna i pannan var inte bara för att jag hade ont. Detta med självkateterisering något helt nytt och jag kände mig osäker på det.

Att börja med självkateterisering
På sjukhuset introducerades jag till ren intermittent kateterisering (RIK) - och det blev snabbt uppenbart att personalen på den neurologiska avdelningen inte hade mycket erfarenhet av att instruera patienter i hur man utför RIK.

En sjuksköterska kom till mitt rum – med sig hade hon broschyrer, länkar till YouTube-videor, en spegel och katetrar. Hon slog sig ner för att förklara tillvägagångssättet och därefter sa hon: "Jag ska låta dig vara i fred en liten stund nu. Jag lämnar den här spegeln här, så kan du bekanta dig med hur det ser ut "där nere", om du vågar titta! "

Där nere? Jag visste inte vad jag skulle säga. Jag kände mig ännu mer nervös än tidigare eftersom hon fick att verka väldigt obehagligt. Hade jag ett val om jag inte vågade titta ”där nere"? Nej, det hade jag inte. Hon lämnade rummet och jag låg i sängen med massor av obesvarade frågor om självkateterisering som snurrade runt i huvudet.

Turligt nog för mig så bor jag tillsammans med en rullstolsburen man som använder katetrar - Kissinger Deng. I vårt hem har katetrarna sin egen plats i badrummet, och jag visste att det inte var några problem för honom i hans liv, så jag kände mig säker på att det inte skulle orsaka något för mig heller. Men hur är det med dom som inte har någon tidigare kunskap om självkateterisering? Den vägledning jag fick på avdelningen var otillräcklig och gav mig fler frågor än svar.

Att vara öppen gör det lättare
Jag visste redan om vikten av god hygien och att, även om det känns som en utmaning i början, blir det bättre. Det som gjorde det mycket lättare för mig var att jag inte behövde förklara vad kateterisering är för min pojkvän, eftersom han redan vet allt som är värt att veta om självkateterisering. Men det hade varit okej ändå. Jag är öppen med min självkateterisering för min familj och mina vänner också. För mig är det viktigt att alltid vara öppen med denna typ av saker. Jag tror att det blir mindre genant när människor omkring vet. Genom att dela min historia, så hoppas jag att kunna minska tabut runt självkateterisering.

Välja katetrar
Okej - tillbaka till min shoppingtur. Kvinnan på apoteket ger mig en massa val. På sjukhuset sa personalen till mig att klura ut min "storlek" och att välja den kateter jag kände mig mest bekväm med. Jag var så förvirrad. Min storlek? Vad i hela friden pratar dom om och hur ska jag kunna veta, eller klura ut det? Hur kan de förvänta sig att jag vet vad som är bäst för mig?

Kvinnan på apoteket frågar mig exakt samma sak: "Vilken storlek har du och vilket märke föredrar du?" Hon kunde se förvirringen i mina ögon. Det verkade som den mest naturliga frågan i hela världen för henne att fråga, men eftersom jag inte kunde svara började hon förklara. Hon berättade om olika märken, de senaste produkterna på marknaden och de vanligaste storlekarna. Hon rådde mig att börja med den vanligaste och sedan prova några olika märken för att ta reda på vad som passade mig bäst. Jag fick en väska med katetrar i olika storlekar och märken, och ännu fler broschyrer. Jag kände mig lättad när jag gick hem för att prova.

Några månader senare
Det har gått några månader nu och jag har fått mer erfarenhet. Jag har katetrar i mina skåp i skolan, i min handväska och i min gymväska. Jag ser till att jag har med mig det jag behöver så att jag kan undvika att hamna i situationer där jag måste självkateterisera mig utan att ha tvättat händerna ordentligt innan. Eftersom jag är helt ny på självkateterisering vill jag dela med mig av några tips till andra som också är nya på självkateterisering.

Tips och tricks

  1. Det första är något som jag kände mig osäker på från början. Jag kände att jag ständigt luktade illa – det är ingen bra känsla. Jag köpte en deospray som är avsedd för intim användning och våtservetter för intimt bruk. Jag köpte också en intim tvål som doftade gott och får mig att känna mig fräsch efter att ha använt den.

  2. Det andra jag skulle rekommendera är en necessär där du kan ha alla tillbehör, något jag kom på efter ett cafébesök. Jag hade katetern, handsprit och våtservetter min handväska. Jag är säker på har många av er upplevt; när du behöver något i din handväska, ligger det alltid i botten av handväskan!

    Jag försökte diskret ta ut det jag behövde inför toalettbesöket ur min handväska, men jag var klumpig och tappade en kateter på golvet. En man som gick förbi vårt bord råkade trampa på katetern och olyckligt nog skvätte vattnet ut ur kateterförpackningen och träffade en kvinnas vita byxor vid bordet bredvid. Hela situationen var väldigt olustig, och då slog det mig att jag skulle ha allt jag behöver samlat i en liten necessär.

  3. Den tredje saken; det kommer bli bättre! Som med allt annat i livet, "övning ger färdighet". De första veckorna kan kännas jobbiga. Du kan känna dig stressad när du behöver gå på toaletten, eftersom allt är nytt. Kom ihåg att det är detsamma som när du var liten och skulle lära dig att gå på toaletten istället för att använda blöjor. Du kanske inte kommer ihåg det nu, men det tog nog tid att lära sig det också.

  4. Mitt sista tips för nybörjare handlar om hygien! Det är otroligt viktigt att vara noga med hygienen. Som kateteranvändare har du en ökad risk att få urinvägsinfektion (UVI), men om du är noggrann med hygienen kan du förhindra det. Och om du får en urinvägsinfektion; gå till doktorn! Vänta inte för länge. Det går vanligtvis inte över av sig själv, och det kan utvecklas till något allvarligare om det inte behandlas.

Jag känner mig inte längre stressad över att behöva använda katetrar. Det känns ganska naturligt och jag har hittat rutiner som fungerar för mig. Jag spenderade mycket tid på att läsa på om terapin och såg till att alla mina frågor besvarades. Det hjälpte mig att känna mig säkrare och tryggare. Det bästa av allt är, att sist jag var på apoteket för att beställa nya katetrar, kunde jag svara på frågan jag inte visste någonting om första gången: nu vet jag vilken storlek jag har!

Tack för att du tog dig tid att läsa!
/Frida

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK), gästblogg