Vad behöver man tänka på när man bokar resa och sitter i rullstol?

Publicerad av Anna Mars, den 25 april 2019 12:51:00 CEST

Hitta mig på:

Sebastian Forsén, vår gästbloggare tillika reseexpert, blev ryggmärgsskadad i en snowboardolycka. Ryggmärgsskada är på många sätt en svår utmaning att vänja sig vid, men Sebastian hade inga planer att låta det stoppa hans passion för att upptäcka världen. Däremot fick han lite fler saker att tänka på, som hur bokar man en flygresa som rullstolsburen?

plane-hs

Kontakta flygbolaget i god tid innan flygresan. När du reser med rullstol behöver du ange det, och då kan det vara svårt att veta vilken typ av flygbiljett du behöver ha utefter dina individuella behov.

Vi har samlat de vanligaste förkortningarna att använda sig av vid bokning för att berätta på flygplatsspråk vilken typ av assistans du behöver för att borda planet:

WCHC (cabin)
Passageraren är helt orörlig; kräver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor och till/från flygsätet.

WCHS (steps)
Passageraren kan inte ta sig uppför/nedför trappor, men kan ta sig på egen hand till/från flygsätet. Hen kräver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor.

WCHR (ramp)
Passageraren kan ta sig uppför/nedför trappor samt till/från flygsätet på egen hand. Hen kräver rullstol till/från flygplanet.

Jag har en komplett ryggmärgsskada på nivå TH12 och använder mig av WCHC (cabin). Jag är förvisso inte är helt orörlig men jag kan inte gå själv, och jag behöver flytta över till en ”aisle chair”, en smal stol med hjul som kabinpersonalen sedan kör mig till mitt säte på. Tänk på att ta bort alla lösa delar på din rullstol innan du bordar flygplanet. Jag brukar se till att ta loss både sidoskydd och dyna. Detta tar jag med mig in i planet och lägger på hyllan ovanför sittplatsen, tillsammans med mitt handbagage.

Vanligtvis brukar man få behålla sin egen rullstol tills det är dags att borda planet, men det kan variera mellan flygplatser. Rullstolarna som flygplatserna tillhandahåller är ibland av sämre kvalité och kan vara väldigt svåra att köra, vilket ställer till det vid toalettbesök eller om man behöver köpa något att äta. Detta kan vara bra att känna till om man reser utan sällskap.

Vid mellanlandningar varierar det också beroende på vilken flygplats du är på. På en del flygplatser får du din egen rullstol till dess att du ska borda nästa plan, men ibland skickas den egna rullstolen direkt till slutdestinationen och då får man en rullstol till låns istället.

Trevlig resa!

/Sebastian Forsén

Fler tips inför resan

Ämne: resa, ryggmärgskada, gästblogg