Magen och kampen mot de onda bakterierna

Publicerad av Anna Westberg, den 1 oktober 2018 08:01:00 CEST

Liten tarmskola, del 5
I vårt tarmsystem lever tusentals olika bakteriearter, och där finns också 80% av vårt immunförsvar samlat. Deras samarbete är en viktig del i hur vi reagerar för olika invasioner och tillsammans arbetar bakterier och immunceller effektivt för att försvara din kopp för farliga ämnen, märkliga celler och virus. 

Läs mer

Ämne: tarmskola

Vi är vad vi äter

Publicerad av Anna Westberg, den 13 september 2018 16:05:00 CEST

Liten tarmskola, del 4
Sedan några år forskas det intensivt om kopplingen mellan så kallad skräpmat och psykisk ohälsa. Man börjar inse mer och mer att de bakterier som finns i tarmen påverkar och styr långt mer i våra kroppar och psyken än vi hitintills anat. Tarmen innehåller mängder av nerver och har visat sig vara ett mycket komplext system. Inte för inte kallas tarmen för den andra hjärnan!

Läs mer

Ämne: tarmskola

Magen gillar ordning och rutin

Publicerad av Anna Westberg, den 7 juni 2018 16:05:00 CEST

Liten tarmskola, del 3
Säg ”förstoppning” och de flesta vet precis hur jobbigt det är. Särskilt på resor tycks magen ha en förkärlek för att stoppa upp hela verksamheten. Den sätter sig envetet på tvären när maten plötsligt dyker ner till den annorlunda tillagad eller ve och fasa, serveras på helt nya tider. Gillar inte magen att resa?

Läs mer

Ämne: tarmskola

Magen – din kompass

Publicerad av Anna Westberg, den 24 maj 2018 16:06:00 CEST

Liten tarmskola, del 2
Halsbränna, sura uppstötningar, förstoppning och kräkningar – kan listan på obehagligheter från magen göras mycket värre? Men se inte reaktionerna från en sur och upprörd mage som bestraffningar, utan som (tyvärr alltför påtagliga) tillrättavisningar på att ditt leverne behöver rättas till en aning.

Läs mer

Ämne: tarmskola

Magen regerar världen

Publicerad av Anna Westberg, den 10 maj 2018 16:08:00 CEST

Liten tarmskola, del 1
Någonsin hört rubrikens formulering förut? Det är ett gammalt talesätt och i likhet med många sådana (dock inte alla!) stämmer den ganska bra med verkligheten. Mår din mage dåligt, gör du det också. Kanske dags att ta ett snack med den lilla magen, höra hur det står till för att förstå sig på den och behandla den lite bättre? Häng med i vår mini-serie om magen.

Läs mer

Ämne: tarmskola