Tips & trix när du reser med Navina och TAI

Publicerad av Wellspect HealthCare, den 11 juli 2023 07:14:00 CEST

Planerar du en flygresa? Vad spännande! Funderar du på hur det fungera med tarmirrigering när man reser? Du kanske undrar hur du skall få med dig utrustningen genom säkerhetskontrollen på flygplatsen? Här har vi samlat några tips och trix som vi fått från användare om hur de får tarmirrigering, även kallad transanal irrigering (TAI), att fungera smidigt på resa.

 • Först och främst så behöver du planera i god tid innan resan och göra en lista på all utrustning och mediciner som du kommer att behöva. Det är bra om du kan ordna så att dina förskrivningar är klara en månad eller mer i förväg, så att du slipper panik i sista minuten.
 • Räkna ut hur många rektalkatetrar och/eller konor du kommer att behöva under din semester och lägg till några extra för säkerhets skull. Då behöver du inte oroa dig om ditt bagage blir försenat eller om någon kateter blir skadad. Kolla din irrigeringsutrustning en sista gång så att allt finns med. Packa ner den så att du lätt kommer åt den när du går igenom säkerhetskontrollen och tullen.
 • Packa väskan med det mesta av din utrustning i handbagaget, så att du alltid har det med dig. Det är säkrare att ha allt med sig än att riskera att bli av med något om det incheckade bagaget försvinner. Men det kan vara en bra idé att checka in en del av det också - för säkerhets skull.

 • Om du använder en elektronisk kontrollenhet, Navina Smart, skall den hanteras som en laptop eller iPad - med andra ord antingen ligga i incheckat bagage eller avstängt i ditt handbagage och visas i säkerhetskontrollen, som vilken annan elektronisk utrustning som helst med litiumbatteri.
 • Om du vet att du kommer att stanna med vänner eller familj under en längre period, kan du skicka några konor eller katetrar dit i förväg, så vet du att de finns på plats när du kommer dit.
 • Boka plats på flyget i god tid, så att du kan välja att sitta nära toaletterna och få en plats vid gången, som kan vara mer praktiskt och bekvämt. Om du reser med rullstol bör du meddela det redan när du bokar dina biljetter.

 • Kom ihåg att kontakta ditt flygbolag och be dem bekräfta att du får ta med dig 5 kg extra vikt för din medicinska utrustning (erbjuds av de flesta flygbolag). Om du kommer att behöva assistans med t.ex rullstol behöver du förboka det med ditt flygbolag redan vid bokning av resan, dock senast 48 timmar innan avresan. Gå gärna in på webbsidan för aktuell flygplats och läs vad som gäller kring assistans vid resa så får du all information du behöver. Be flygplatspersonalen vara diskreta i säkerhetskontrollen.
 • Kom ihåg att skriva ut ett Reseintyg i förväg, som förklarar varför du behöver medicinsk utrustning.

 • Om du reser med flyg - när du kommit igenom säkerhetskontrollen, köp en stor flaska vatten att ta med ombord så att du kan dricka och behålla vätskebalansen. Även om det inte känns, så är luftfuktigheten låg i kabinen, och det kan orsaka uttorkning.

 • För rullstolsanvändare: När du checkar in, se till att personalen märker upp din rullstol att lämnas och hämtas vid flygplansdörren. Då kan du sitta kvar i din rullstol ända fram till planet. Och du får din rullstol vid dörren när du landar.

När du kommer fram:

 • Väl framme, glöm inte att dricka mycket vatten så att du undviker uttorkning om det är varmt på resmålet.

 • Om kranvattnet på resmålet inte är säkert att dricka, skall du inte heller använda det för att irrigera med. Du kan använda flaskvatten eller kokt vatten som du kylt ner som alternativ. Glöm inte att kolla så temperaturen är 36-380 C innan du använder vattnet.

 • Försök hålla dig till din vanliga diet, men om det inte går, försök att undvika mat som kan ha en negativ påverkan på din mage. Drick mycket och anpassa din medicinering om det blir nödvändigt. Låt bli att irrigera under 24 timmar om du får läckage och/eller om avföringen är lösare än normalt. Kontakta din vårdgivare om problemen kvarstår.

 • Och ett sista råd: försök att hålla dig till samma irrigeringsrutin som du har hemma. En regelbunden rutin och en lugn och stressfri miljö är nyckeln till en lyckad irrigering, oavsett om du är hemma eller utomlands.

Ha en underbar semester!

Ladda ner Navina Reseintyg

Att leva med tarmproblem