Magen och kampen mot de onda bakterierna

Publicerad av Anna Westberg, den 1 oktober 2018 08:01:00 CEST

Liten tarmskola, del 5
I vårt tarmsystem lever tusentals olika bakteriearter, och där finns också 80% av vårt immunförsvar samlat. Deras samarbete är en viktig del i hur vi reagerar för olika invasioner och tillsammans arbetar bakterier och immunceller effektivt för att försvara din kopp för farliga ämnen, märkliga celler och virus. 

wellspect-liten-tarmskola-5-bakterier.png

Vad du äter kan påverka vilka bakterier som trivs i din tarm, så det är en bra idé att äta lite bättre för att hjälpa denna lojala armé på traven. Försök att äta så varierat du kan, ät nyttigt och gott.

När ett barn föds har det just ingen armé att tala om i sitt tarmsystem. Det har levt i tryggt förvar inuti sin mammas kropp, men så fort det föds startar processen att samla ihop en egen trogen här. Vid en vaginal förlossning får barnet i sig en massa bra bakterier från mammans kropp och sen när barnet ligger vid mammans bröst och ammar får det ta del av hennes immunsystem eftersom det i modersmjölkens sekret finns nyttiga antikroppar som hjälper goda bakterier att växa till. Vaginal förlossning och amning gynnar alltså det lilla barnets tarmflora. 

De barn som av olika anledningar inte ammas, kan istället få en ersättning som så mycket som möjligt liknar modersmjölken och vid ungefär 7 års ålder har alla en liknande bakterietarmflora oavsett start i livet.

Antibiotika biter bara på bakterier

Hur fantastiskt samarbete immunceller och bakterier i tarmen än har så kan de behöva hjälp vid besvärliga infektioner. Det är då doktorn skriver ut antibiotika, tyvärr skjuter det ofta brett och slår även ut de goda bakterierna. Man kan då hjälpa bakterietarmfloran på traven med att äta tillskott av olika probiotika (goda bakterier). 

Tyvärr förskrivs det på tok för mycket antibiotika, till och med mot förkylningar! Helt i onödan då förkylningar uppstår på grund av virus vilket antibiotika inte alls biter på.

wellspect-liten-tarmskola-5-antibiotika.png

Resistensen ökar

Dessvärre är antibiotikan ingen prickskytt. I stridens hetta manglar den ner även bakterier som påminner om de skyldiga som den är ute efter, och även de som liknar dessa stackare i sin tur, och så vidare. Skottradien blir ganska vid och det är därför vi känner oss rätt slaka efter en antibiotikakur. Båda de riktigt dåliga och de goda bakterierna har fått sätta livet till. Det tar ett tag innan vi har återhämtat oss: vår tarm-armé håller på att formera om sig med de resurser den har kvar. Särskilt de som inte har en så stabil tarmflora tar längre tid att återhämta sig.

Vissa bakterier kan överleva antibiotikan. Det är de som har blivit resistenta. Denna resistens kan de dela med sig av till det riktigt farliga bakterierna eller så passar de resistenta bakterierna på att ta extra stor plats när det finns få andra bakterier, och blir på så sätt farliga.Varje dag dör tusentals människor på grund av antibiotikaresistens. Ingen medicin fungerar på de smittämnen som drabbat dem. Detta är en av människans största faror, att resistensen ökar i hela världen och att vi inte längre kan använda antibiotika att rädda liv.

Ta inte antibiotika i onödan

Vad kan du och jag göra åt det? Jo, vi kan följa Giulia Enders råd vilka i sammanfattning lyder så här:

  1. Ta antibiotika enbart vid allvarliga sjukdomar, till exempel lunginflammation eller när ett barn behöver klara av en svår infektion. En duktig läkare säger till när det är nödvändigt med antibiotika.
  2. Ät ekologiskt kött
  3. Skölj alltid frukt och grönsaker innan du äter dem
  4. Var försiktig när du är utomlands. ”Cook it, peal it or leave it” är en bra devis att hålla sig till.

wellspect-liten-tarmskola-5-odla.png

Odla din trädgård

Orsaken till varför man kallar bakteriernas värld i tarmen för tarmflora, beror på att man från början klassade bakterierna som växter. Den korrekta benämningen är egentligen mikrobiotika vilket betyder ”små liv”.

Men det är en trevlig tanke att ha en egen liten trädgård där nere i tarmsystemet. Tänk dig att du går här och har till uppgift att se till att de ”små liven” mår bra och inte ryker ihop alltför mycket – som i en riktig barnträdgård (”kindergarten” kallades dagens motsvarighet till förskola förr i tiden).

Lycka till med att ta hand om magen! Din ”magkänsla” kommer säkerligen att förbättras. ♥

 

Källa: ”Charmen med tarmen” av Giulia Enders, Forum förlag 2015

Ämne: tarmskola