Magen gillar ordning och rutin

Publicerad av Anna Westberg, den 7 juni 2018 16:05:00 CEST

Liten tarmskola, del 3
Säg ”förstoppning” och de flesta vet precis hur jobbigt det är. Särskilt på resor tycks magen ha en förkärlek för att stoppa upp hela verksamheten. Den sätter sig envetet på tvären när maten plötsligt dyker ner till den annorlunda tillagad eller ve och fasa, serveras på helt nya tider. Gillar inte magen att resa?

wellspect-liten-tarmskola-3-travel.png

Hur som helst så är förstoppning ett gissel. Magen (eller tarmen) är ett vanedjur som föredrar ordning och rutin. Den uppvisar mycket tydligt att den ogillar alltför snabba ryck och flexibel mathållning.

Knep för att undvika förstoppning

För att undvika förstoppning finns det några knep.

  • Kostfiber – På apoteket kan du inhandla och inmundiga kostfiber en dag före eller samma dag som resan går av stapeln. Det kan vara bra att känna till att de flesta människor tål de kostfiber som ska lösas upp i vatten bättre än de som inte ska det. Om man istället vill förbereda sig genom att äta riktig mat är plommon följaktligen bättre än psylliumfrön.
  • Vatten – Vatten bör alltid intas för att göra avföringen mjukare. Om du märker att näsan är torr, behöver du troligen dricka mer vatten. Då har luften runt omkring dig (till exempel i ett flygplan) sugit i sig allt kroppsvatten.
  • Go with the flow – Ett annat knep är att bajsa när du behöver det. Håll inte emot, det kan göra framtida toalettbesök än mer jobbiga.
  • Rör på dig som vanligt. Mer rörelse gör inte att förstoppningen släpper lättare. Tyvärr.
  • Gung-huka – Ytterligare ett tips, när du väl sitter där på toalettstolen, är att gunghuka: böj fram överkroppen ända fram över låren och räta sedan upp dig igen. Upprepa ett par gånger.

Vården kan hjälpa dig

Om ovanstående tips inte fungerar, så tveka inte att söka hjälp. Det första vården troligen rekommenderar (efter eventuell omläggning av kosten) är någon form av laxermedel.

Och om det sedan visar sig att dina besvär inte lindras vare sig av en kostomläggning eller laxermedel - kanske har du en skada eller diagnos som gör att magen krånglar - då kan transanal irrigering (TAI) vara ett alternativ. Det är en terapi som bara vårdpersonal kan lära upp dig i. Hör med din vårdgivare eller läs mer i länken längre ned.

wellspect-liten-tarmskola-3-food.png.

Tarmen och välbefinnande

Generellt sett är att svänga in på nyttigare kost en bra väg att ta, även om besvären man har även kräver andra lösningar. Forskningsvärlden kokar just nu av allehanda studier om tarmens betydelse för vårt välbefinnande. I nästa del av tarmskolan fördjupar vi oss därför mer i kopplingen mellan mat, tarm och psyke.

Mer om transanal irrigering (TAI)

Källa: ”Charmen med tarmen” av Giulia Enders, Forum förlag 2015

Ämne: tarmskola