Magen regerar världen

Publicerad av Anna Westberg, den 10 maj 2018 16:08:00 CEST

Liten tarmskola, del 1
Någonsin hört rubrikens formulering förut? Det är ett gammalt talesätt och i likhet med många sådana (dock inte alla!) stämmer den ganska bra med verkligheten. Mår din mage dåligt, gör du det också. Kanske dags att ta ett snack med den lilla magen, höra hur det står till för att förstå sig på den och behandla den lite bättre? Häng med i vår mini-serie om magen.

wellspect-liten-tarmskola-1-dinner-1.png


Egentligen handlar det ju förstås om hela tarmsystemet. Magen är bara en slags förvaringspåse, en första instans efter munhåla och matstrupe där maten passerar genom. Det är när maten förs vidare ner till nästa område i kroppen som det börjar hända riktigt intressanta grejer och som verkligen påverkar vårt välmående (eller illamående).

En titt in i tarmsystemet

Låt oss orientera oss lite och med röntgenblicken titta in i denna fascinerande del av vår kropp. Tarmsystemet består av den låååånga tunntarmen, blindtarmen samt tjocktarmen. Tunntarmen ligger mjukt vikt och veckad flera varv inuti oss. Dess imponerande längd (tre till sju meter) beror på dess viktiga uppdrag: att sönderdela varje matbit vi stoppar i oss till ytterst fina små delar – då behövs utrymmet för att hinna klara av det. Skadliga ämnen desarmeras, nyttigheter tas om hand och omvandlas till energi till gagn för resten av kroppen.

Det är normalt att bli lite dåsig efter en måltid. Jäkta inte då vidare: ett viktigt arbete pågår i tunntarmen!

Eftersom det fortfarande är omtvistat vad blindtarmen egentligen är till för, passerar vi det under tystnad… Tjocktarmen blir istället nästa anhalt. Det är här det riktiga grovarbetet utförs. Det är inte många som känner till, men utseendemässigt är tunntarm och tjocktarm som natt och dag. Medan tunntarmen alltid blänker ren och fin är tjocktarmen full med tarmludd och bokstavligt talat: rena skiten.

wellspect-liten tarmskola-tarmen.png

Sexton timmars grovjobb

Det är alltså i tjocktarmen som den slutliga matsmältningen genomförs. Cirka sexton timmar vill den ha på sig för att ordentligt kunna suga till sig viktiga mineraler som till exempel kalcium. Levern tar sedan hand om dess fyndigheter via blodet precis som den gör för tunntarmens räkning och ser till att det kommer övriga kroppen till del. Efter detta grundliga uppsugningsarbete förs resten, det som blev över, ut i ändtarmen och ner i närmsta toalett.

Så fungerar matsmältningsprocessen lite schematiskt beskrivet. I idealvärlden, vill säga. Men som bekant stoppar vi inte alltid i oss det vi borde och inte heller under så rofyllda omständigheter som magen skulle önska heller. En påse chips slank ner häromkvällen framför TV:n, en burgare slukades i flygande fläng bakom ratten och kicken från den där kexchokladen en trött eftermiddag satt ju bara i max fem minuter, så det blev visst en till…

Obehagliga påminnelser

Vi talar om det verkliga livet. Det som försiggår överallt och hela tiden. Det som i värsta fall ger halsbränna, sura uppstötningar, förstoppning, kräkningar och andra obehagliga påminnelser från magen.

Vad kan man då göra för att få en sur och protesterande mage på bättre humör? Läs nästa del i vår lilla tarmskola.

Källa: ”Charmen med tarmen” av Giulia Enders, Forum förlag 2015

Ämne: tarmskola