Ska du ut och resa över jul? Låt inget hindra dig! (1)

Postad av Anna Westberg, den 7 december 2016 15:14:00 CET

Hitta mig på:

Julen är snart här och kanske firar du årets största högtid med de dina på annan ort? Sebastian Forsén har rest kors och tvärs över klotet och ger i denna och nästa veckas post sina bästa tips för dig som ska iväg. Vilka städer i världen är enklare att navigera per rullstol än andra? Och vilka förkortningar bör man ha reda på när man ska boka flyg?

ska-du-ut-och-resa-over-jul-1.jpg

 

Att resa innebär oftast att upptäcka nya spännande saker – både om sig själv och omvärlden. Och inte minst att komma tillbaka hem, stärkt och stimulerad.

Sebastian Forsén driver sedan några år tillbaka företaget Welltrips som specialiserat sig på resor för människor med någon form av funktionsnedsättning. Sebastian har själv en ryggmärgsskada och har rest ovanligt långt och mycket.

– Du vidgar vyerna när du reser, framhåller han. Och du växer som människa när du märker att du klarar av mer än vad du tror.

Själv har han som sagt ett antal resor i bagaget vid det här laget och räds varken frodiga djungler eller att färdas i rostiga bilar på slingriga vägar nedför höga berg. De flesta människor är hjälpsamma är hans erfarenhet och har man dessutom förberett sig noga klarar man det mesta.

USA ett säkert kort

Reslusten väcktes när Sebastian tillsammans med kompisar bilade runt på USAs västkust några år efter sin skada. Plötsligt insåg han att det gick att göra väldigt mycket trots att han var rullstolsburen. – Det var det roligaste jag hade gjort i mitt liv!

Sedan dess har resor blivit hans stora passion. Bland erfarenheterna märks volontärarbete i Mexico, resor till Kuba och flera rehab-resor till Florida som instruktör i Spinalis regi.

– USA är ju alltid spännande, men särskilt bra för den som är funktionshindrad, upplyser Sebastian. Den amerikanska diskrimineringslagen* gör att det fungerar ovanligt bra nästan vart man än reser i landet.

Olympiska spel ofta garanti för anpassade städer

wellspect-ska-du-ut-och-resa-del-1-2-1.jpg
Vad rekommenderar Sebastian för andra ställen vid sidan av USA?

Städer som varit värdar för olympiska spel brukar ha anpassat gator och transportmedel: Barcelona tillexempel och London. Annars är Europa ett lite osäkert kort – det kan se ganska olika ut i länderna. Tyskland är hyfsat bra medan man alltid kan lita på Kanarieöarna.

Det gäller alltså att ha förberett sig innan man ger sig iväg. På sin hemsida welltrips.se tipsar Sebastian och hans kollega om vad man bör tänka på när man bokar hotell och flyg. De har även en sökmotor som listar handikappanpassade hotell i olika länder – allt för att underlätta för besökaren.

Det kan också vara bra att känna till olika förkortningar när man flyger, säger han. Och för säkerhets skull ringa bolaget strax före resan för att se till att de verkligen är förberedda på att ge den assistans man behöver.

Förkortningar som är bra att känna till

WCHC (cabin)

Passageraren är helt orörlig; kräver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor och till/från flygsätet.

WCHS (steps)

Passageraren kan inte ta sig uppför/nedför trappor, men kan ta sig på egen hand till/från flygsätet. Han/hon kräver rullstol till/från flygplanet och måste bäras uppför/nedför trappor.

WCHR (ramp)

Passageraren kan ta sig uppför/nedför trappor samt till/från flygsätet på egen hand. Han/hon kräver rullstol till/från flygplanet.

Fler praktiska restips från Sebastian Forsén kommer i nästa bloggpost!

Ännu fler tips inför resan

Om du reser med tappningskatetrar, kan ett reseintyg underlätta resan utomlands. Det talar om för tull- och säkerhetspersonal varför du behöver dem och ber om deras diskretion.

Ladda ned ditt reseintyg här

---------------------------------------------------

FAKTA om Sebastian Forsén

Ålder: 32 år

Yrke: Rehabinstruktör på Rehab Spinalis

Aktuell: med reseföretaget Welltrips som arrangerar resor för funktionsnedsatta. På webbplatsen listas handikappanpassade hotell och du kan också få tips och råd inför och under resor.

*= The Americans with Disabilities Act (ADA) instiftades1990.

Ämne: resa, ryggmärgskada