Ren Intermittent Kateterisering och kvinnor

Publicerad av Anna Dulén, den 5 juli 2018 15:17:00 CEST

Hitta mig på:

Det tar lite tid att vänja sig vid kateterisering, speciellt om du är kvinna - vilket är mycket beklagligt. Det här inlägget är dock tänkt att hjälpa dig övervinna hindren!

women-and-cic-promo


 Många kvinnor kämpar i åratal för att hitta en lösning på sina blåsproblem, utan att lyckas. Ren Intermittent Kateterisering (RIK) kan vara lösningen. Med rätt stöd vid starten blir det snart en naturlig del av ditt liv och blåsan fungerar bättre.

Så vad är RIK?
Och varför är det svårare för kvinnor?

Hitta urinröret
Uppriktigt sagt är det inte så enkelt för en kvinna att se var man ska föra in i katetern... Du kanske behöver mer stöd i början - var inte rädd för att fråga din läkare eller sjuksköterska. En spegel är en bra hjälp i starten så att urinrörsmynningen lokaliseras. Det finns praktiska speglar som du kan placera på låret.

◦ Hitta en toalett
Du kan använda katetrar även utanför hemmet men det kan vara stressigt om du inte vet var du kan hitta en offentlig toalett, speciellt om du använder rullstol. Vissa kvinnor dricker mindre för att undvika att gå på toaletten men det är ingen bra idé. Att använda katetrar med vattenpåse och uppsamlingspåse kan vara ett enklare sätt att kateterisera sig med när du är utanför hemmet.

◦ Ytterligare en "to-do"
För många verkar det omständigt, tidskrävande och ännu en sak att tänka på i den växande hög av uppgifter. Men det tar bara några få minuter när du vant dig vid tekniken.

◦ Det verkar läskigt ...
Vissa kvinnor skäms över att använda katetrar. Någon kan känna en förlust av värdighet och låg självkänsla, när de inte kan kissa naturligt. För vissa påverkar det deras intima relationer och andra uppfattar tappningskatetrar som invasiva och smärtsamma. Alla dessa tankar är naturliga i början, men det behöver inte vara så. Din läkare eller sjuksköterska finns där för att hjälpa dig!

Hur du övervinner hindren

 • Ge det en ärlig chans
  Ditt engagemang är avgörande för resultatet.
 • Katetervalets betydelse
  Se till att du gör ett medvetet kateterval genom att utvärdera olika alternativ. Det är mycket viktigt att hitta en kateter som passar dina behov och är säker att använda under många år. Ytan är nyckeln!
 • Skräddarsydd för dig
  Hela behandlingslösningen ska passa in i vardagen för att undvika känslan av att det blir ännu en sak att göra.
 • En bra start
  En bra start är avgörande för att lyckas med RIK. Be om stöd från din vårdgivare och ställ höga krav på din kateter.

Vi har samlat ihop ett antal instruktionsfilmer som underlättar vid start av RIK, vänligen klicka på länken nedan för att komma till filmerna:

Till instruktionsfilmerna

 

Ämne: Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS)