Varför är det så viktigt att använda toaletten?

Publicerad av Wellspect HealthCare, den 19 november 2022 08:00:00 CET

På Världstoalettdagen, som initierades av FN för att uppmärksamma sanitära problem, vill vi lyfta frågan om hur viktigt det är att gå på toaletten när det behövs och tillgängliga toaletter till alla.

AID0058007

Faktum är att rädslan för att tömma tarmen på en offentlig toalett kan ge permanenta problem med tarmen och, i förlängningen, leda till förstoppning. Därför är det viktigt att lyssna på din kropp och gå när du känner att det är dags, särskilt om du har upplevt problem med tarmen tidigare.

En färsk studie i Sverige som fokuserat på hur tabubelagt ämnet är och rädslan för att bajsa på offentliga toaletter, visade att mer än hälften av deltagarna erkände att de undviker att gå på toaletten när de inte är hemma. Enligt undersökningen finns de värsta toaletterna på:

  • Tåg och flygplan
  • Restauranger och caféer
  • Hemma hos vänner
  • Skolor och arbetsplatser

Så många som en av tre kvinnor och en av sju män undvek att tömma tarmen när de var i skolan eller på arbetet, och det gäller inte bara i Sverige. Enligt en vetenskaplig artikel, har 50% av alla ungdomar och 40% av alla vuxna lärt sig knep för att undertrycka behovet att bajsa. Att hålla tillbaka det behovet är en vanlig orsak till förstoppning hos barn 1.

Varför är det viktigt att gå på toaletten?

Att hålla tillbaka avföring kan resultera i smärtsamma tarmrörelser, eftersom vatten absorberas från avföringen, som blir hårdare och kan ge upphov till smärta när du väl går. Det kan starta en ond cirkel av beteende att hålla tillbaka, vilket i sin tur kan resultera i en stor, hård klump av avföring som blockerar tarmen. Det kallas förstoppning. Återkommande förstoppning kan göra att tarmen utvidgas, med symtom som överflödesinkontinens, nedsatt känsel i analområdet, och så småningom, sämre förmåga att känna av när man behöver tömma tarmen. Om det pågår under en längre tid kan undertryckandet leda till problem som avföringsinkontinens och slow transit förstoppning 1.

Läs mer om hur viktigt det är med toaletter

1. Vriesman, M.H., et al., Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2020