Se till att du kan njuta av sommaren

Publicerad av Anna Mars, den 20 juni 2019 12:39:00 CEST

Hitta mig på:

Sommaren är snart här, och många planerar en resa under semestern. Oavsett om du väljer att semestra i ett pittoreskt torp i Sverige, åka på en klassisk charter eller är ute efter en mer äventyrlig och aktiv semester kan du tryggt sköta blåstömningen med hjälp av Ren Intermittent Kateterisering (RIK). Vi samlat några goda råd så att du kan förbereda dig och slipper ägna dig åt problemlösning under semestern.

wellspect-summer-field-hs

 • Packa ned extra katetrar i handbagaget
  Se till att packa ned några extra tappningskatetrar i handbagaget om du skulle bli av med resten av bagaget. Det kan också vara en bra idé att undersöka om ditt resesällskap kan ha några katetrar åt dig i sitt handbagage.
 • Packa ordentligt med katetrar i ditt incheckade bagage
  Det kan vara svårt att få tag på tappningskatetrar utomlands så tänk på att ta med dig tillräckligt många för att klara dig under hela resan. Om du under resan akut behöver tappningskatetrar kan ibland våra lokala Wellspect-kontor hjälpa dig med ett mindre antal till du har kommit hem. 

 • Välj kateter med hänsyn till ditt resmål
  Om du reser i länder med dålig vattenkvalitet kan du ta med dig tappningskatetrar som har en inbyggd behållare med sterilt vatten. Glöm inte att tvätta händerna innan och efter du utför RIK. Ta även med handdesinfektion och våtservetter för de tillfällen du inte har tillgång till rinnande, rent vatten.

  Tips! Om kranvattnet inte är tillräckligt bra kan du använda flaskvatten. I nödfall går det även bra med kolsyrat vatten.

 • Ta med reseintyg
  Ta med dig LoFrics reseintyg. Det är ett dokument som förklarar på tio olika språk varför du har tappningskatetrar i bagaget. Det innehåller också en uppmaning till personalen i tullen och säkerhetskontrollen att agera diskret vid en eventuell kontroll av ditt bagage.

Har du inte laddat ned ditt reseintyg ännu kan du göra det här:

Ladda ned ditt reseintyg

Ämne: resa, ren intermittent kateterisering (RIK)