Produktchefen som har tagit på sig hållbarhetsglasögonen

Publicerad av Stine Elkaer, den 24 januari 2023 07:30:00 CET

Pär Ottosson är nordisk produktchef och har varit en del av Wellspect i mer än 20 år. Under årens lopp har hållbarhet kommit att spela en allt större roll för honom, både privat och inte minst i jobbet, och det gör honom glad att se att företaget utvecklas på det området.

otto

En gång i tiden stod han med produkterna i händerna tillsammans med patienter som behövde hjälp och stöd vid sina toalettbesök. Nu sitter han omgiven av produktprover på kontoret i Mölndal som produktchef, och förser de nordiska marknaderna med centrala riktlinjer och rätt visuellt uttryck för Wellspect-produkterna.

54-årige sjuksköterskan Pär Ottosson har varit en del av Wellspect i mer än 20 år - först som säljare, sedan terapispecialist, Navina-specialist och sedan 2018 som produktchef för Norden.

- Som produktchef är jag ansvarig för både urologi och enterologi. Jag ser till att budskapet och den visuella identiteten för produkterna är korrekt och samma över hela Norden, när det gäller kampanjer, marknadsmaterial och mycket mer. Och så har jag kontakt med alla i det nordiska teamet - särskilt säljorganisationerna, förklarar Pär, som på kontoret alltid brukar kallas "Otto".

Och även om Otto ibland saknar direktkontakten med användare och kunder som han hade tidigare som sjuksköterska och säljare, tycker han att jobbet som produktchef är både spännande och utmanade. Och han försöker alltid ta tillfället i akt att följa med säljarna på möten, så att han vet vad som händer "ute i verkligheten".

Kundkontakter är en väldigt viktig del av mitt jobb. Jag behöver direktkontakten med kunderna för att få reda vilka utmaningar och frågor de har. Jag försöker också hålla mig uppdaterad kring vad som är aktuellt bland vårdpersonal och patienter. Då kan jag anpassa mitt arbete när jag vet vad man pratar om där ute.

Ansvarig för hållbarhet

Som produktchef är Pär Ottosson också hållbarhetsspecialist för Norden, ett ansvar som känns väldigt naturligt för honom.

Det blir mer och mer viktigt för mig, och med åren har det kommit att spela en större roll för mig i mitt vardagsliv. Jag tänker ofta på hållbarhet på många sätt i min vardag - både hemma och här på Wellspect. Särskilt just nu när elpriserna ser ut som de gör.

-    Återvinning är också en del av vardagsrutinerna för de flesta här i Norden. Men jag tycker det är extra viktigt att tänka på matsvinnet. När man handlar och lagar mat, försök att använda allt så att du inte slänger hälften. Tänk två gånger kring hela processen med mat, det gör jag själv hela tiden.

Samtidigt är Otto väldigt glad att ha möjlighet att köra en tjänstebil, som är eldriven, så att han kan välja ett miljövänligt transportsätt till kontoret i Mölndal. Hållbarhet på jobbet är precis lika viktigt. Ottos tankar kring framtiden för medicinteknikindustrin är ett stort fokus på hållbarhet, och han är glad och stolt över att Wellspect är i framkant där.

Jag tycker det är viktigt att industrin fokuserar på miljön, med tanke på att vi arbetar med produkter som idag är beroende av fossila material. Vi har en skyldighet att försöka hitta material för våra produkter som är så hållbara som möjligt och har så lite påverkan som möjligt på miljön, säger Otto och fortsätter:

 

Nu pryder Svanen LoFric-kartongerna

Han har lagt märke till att under de senaste 10-15 åren har det blivit allt större fokus på en grönare medicinteknisk industri, och därför är han stolt över att den Nordiska Miljömärkningen Svanen sedan i April finns på LoFric-kartongerna.

Vi kan vara riktigt stolta över att våra katetrar har tilldelats den nordiska miljömärkningen Svanen. Våra hydrofila katetrar är de första som får Svanen-märkning, och det faktum att vi på Wellspect når upp till de tuffa kriterierna visar också att vi arbetar med miljö och hållbarhet i rätt riktning

Han tycker det är spännande när produkter vidareutvecklas eller när nya produkter lanseras på marknaden, och särskilt då att få följa hur de tas emot av både vårdpersonal och användare. Och det är det som gör att Otto själv tror så mycket på Wellspect-produkterna.

 Det är därför jag har varit på företaget i 20 år. Det är för att jag är övertygad om att våra produkter är bäst och att vi tar våra produkter framåt. Jag skulle aldrig kunna arbeta med produkter som jag inte själv tror på. Det skulle aldrig fungera, försäkrar han.

 

Läs mer om Hållbarhet på Wellspect