Ina träffar barnen på sjukhuset i Haydom, Tanzania

Publicerad av Ina Åkerberg, den 23 april 2020 09:00:00 CEST

I den tredje och sista delen berättar Ina Åkerberg om sista stoppet på sitt äventyr i Tanzania – ett besök hos barnen med ryggmärgsbråck och hydrocefalus på sjukhuset i Haydom. Det är till förmån för dessa barn Ina med envishet, styrka och svett tog sig uppför ett av Afrikas högsta berg i rullstol, ett initiativ Wellspect är mycket stolta att vara en del av i vår ambition att göra en verklig skillnad.

Ina_aSyftet med den tuffa vandringen vi precis genomfört var att för varje höjdmeter samla in pengar till att bygga ett House of Hope i Haydom, Tanzania – ett rehabcenter för barn med ryggmärgsbråck och hydrocefalus. Dit kan barn komma för att rehabiliteras efter en livsnödvändig operation, för att få medicinsk behandling, regelbundna undersökningar av njurar och urinblåsa och den utbildning och stöd de behöver för att klara sig i livet.

Nu var det äntligen dags att träffa dem som var själva anledningen till vandringen! Väl nere från berget åkte vi till Haydom Lutheran Hospital för att besöka barnen och personalen på sjukhuset.

Vårt fokus låg på att försöka se vad vi skulle kunna bidra med för att ge barnen möjlighet till lek och rörelse och stöd för att kunna förflytta sig själv.  Allt det som är så viktiga delar i ett barns liv.

Det märktes snabbt att rullstolarna som barnen hade tillgång till inte var gjorda för att uppmuntra till rörelse: sitsen var ofta för bred och inte anpassad efter barnets kropp och axeln där de stora hjulen sitter hamnade för långt bak.  Allt detta gjorde det svårt för barnen att hantera rullstolen och vara aktiva själva.

Våra vänner från Tyskland hade tagit med sig en rullstol som barnen fick testa – färgglad och anpassad i storlek för de allra minsta barnen. När barnen väl fått känna på att förflytta sig själva blev de överlyckliga och ville bara fortsätta med det! Det var härligt att se vilken glädje som spreds i gänget och vilken fart det blev på barnen.

På sjukhusområdet finns en verkstad där personalen jobbar med att anpassa barnens original-rullstolar på bästa sätt, så att de får förutsättningar att utveckla sin självständighet även när de är tillbaka på hemmaplan.

Tanken är att verkstaden sakta men säkert ska ha kunnig personal som själva vet hur de bygger och reparerar rullstolar. Just det är något vi planerar att följa upp tillsammans med David, Jens och Lisa från Tyskland, så fler resor till Haydom kommer det att bli.

Tack för att du tagit dig tid att följa vår resa!

/Ina ÅkerbergMissade du förra delen där vi fick höra om Inas klättring? Den finns att läsa här:

Del 2: Jag är den första i världshistorien att ta mig till toppen av Mount Meru  i rullstol!