Multipel Sklerosis och besvär med att kissa

Publicerad av Anna Westberg, den 23 november 2016 15:25:00 CET

Sjukdomen Multipel Sklerosis (MS) kan visa sig genom många olika symptom. Att MS även påverkar urinvägar och tarm är inte så väl känt, men inte desto mindre vanligt. Men det finns lösningar. Här berättar Ingela om hur hon lyckades återta kontrollen av sin vardag – och fick god nattsömn på köpet!

wellspect-multipel-skleros-och-besvar-med-att-kissa.jpg

Ingela Ljungberg-Jansson fick diagnosen MS 1995. Fem år senare började hon med Ren Intermittent Kateterisering (RIK).
– Det var min urolog som till slut sa att jag inte hade något val. Med mina 8–10 urinvägsinfektioner om året var RIK den enda utvägen. Det tog lång tid för mig att vänja mig vid RIK.
Innan dess hade Ingelas tillvaro kommit att kretsa kring att hon mer eller mindre ständigt kände sig kissnödig. Varje morgon stoppade hon på sig tjocka bindor ifall hon skulle kissa på sig under dagen.

Kissa efter klockan

Det som vände Ingelas negativa tankar var coachningen på rehabiliteringsenheten. Ingela tyckte RIK tog lång tid så de bad Ingela ta tid när hon kateteriserade sig.
– Det hjälpte mig att sätta det hela i perspektiv. För vad är tio minuter av dygnets alla tjugofyra timmar! Plötsligt blev det enklare att RIK-a sig och jag kunde äntligen acceptera det som en del av min vardag. Idag använder jag RIK varje gång jag kissar, men det är inte längre någon stor sak för mig. Det är så här min urin kommer ut ur kroppen helt enkelt. En uroterapeut tipsade mig om att kissa efter klockan, det vill säga med tre till fyra timmars mellanrum och det fungerar väldigt bra.

Bättre nattsömn

– RIK har verkligen inneburit en förändring till det positiva för mig. Mina inkontinensproblem försvann helt. Jag har inget urinläckage om dagarna och om nätterna slipper jag gå upp på toaletten – tidigare kunde jag gå fyra till fem gånger, vilket förstörde nattsömnen totalt. Urinvägsinfektionerna försvann också till en början helt och hållet. Idag får jag kanske en UVI vartannat år, mer än så är det inte.

Friare liv

– Jag är så mycket friare i livet. Tryggare också – jag slipper att fundera över om det finns en toalett i närheten eller inte.
– Jag skulle vilja råda alla andra som har liknande problem att genast söka hjälp, för hjälp finns att få! Tveka inte, du kommer att få tillbaka ditt liv!

 ------------------------

Problem med urinvägarna är vanligt hos en person med MS

Symtomen kan komma och gå, men det är viktigt att inte ignorera dem, eftersom de kan bli värre. För att kunna bestämma vilken sorts behandling som passar dig bäst, bör du genomgå en utredning. En läkare eller sjuksköterska/uroterapeut kan ställa rätt diagnos på dina blås- och/eller tarmproblem.

Tre huvudprinciper styr behandlingen vid problem med urinvägarna

 • Förhindra reflux av urin och njurskada
 • Förhindra komplikationer som stor mängd resturin och urinvägsinfektioner
 • Höja livskvaliteten genom att reducera inkontinens och täta trängningar

Dessa behandlingar kombineras ofta

 • Medicinering som till exempel dämpar en överaktiv blåsa
 • Ren Intermittent Kateterisering (RIK), det vill säga blåsan töms fullständigt med hjälp av kateter
 • Användning av inkontinensskydd
 • Blåsträning och/eller bäckenbottenträning

Hur kan RIK lösa dina problem?

 • Du undviker oavsiktligt läckage: RIK är en bra metod för de personer med MS som har nedsatt förmåga att tömma blåsan. Genom att tömma urinblåsan helt kan du ofta minska besvären med urinläckage och urinvägsinfektioner. 
 • Du kan minska risken för urinvägsinfektioner: Personer med MS kan bli mycket sjuka vid en urinvägsinfektion (UVI). Med en fullständig tömning av blåsan minskar du risken för UVI.
 • Du kan påverka spasticiteten: Besvär med stelhet eller muskelspasmer i övriga kroppen kan bli värre om blåsan är full eller om du har urinvägsinfektion.
 • Minska trötthetskänslan: Trötthet är ofta ett stort bekymmer för den som har MS. Genom att tömma blåsan tom med kateter kan toalettbesöken bli glesare. Vilket i sin tur kan ge en ökad känsla av kontroll över blåsan samt att du sover bättre om natten.
 • Spar tid: En del får sitta väldigt länge på toaletten för att tömma blåsan eller får gå tillbaka strax efter de har kissat. Med RIK tar bara några få minuter och du tömmer blåsan tom.

Läs mer om MS och hur du kan lösa problem med blåsa och tarm i vår kommande MS-guide. Håll utkik här i vårt webbmagazin! I nästa veckas post möter vi MS-sjuka Kerry som som berättar om hur hon äntligen fick bukt med sina tarmbesvär. 

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK), multipel skleros (MS)