Movember – sprider kunskap om prostatacancer

Publicerad av Anna Mars, den 19 november 2020 09:00:00 CET

Hitta mig på:

Den globala hälsorörelsen Movember sprider kunskap om mäns hälsa. Prostatacancer är den näst vanligaste cancerformen bland män och 1.3 miljoner män får diagnosen varje år. Movember har som mål att ingen man skall behöva dö av prostatacancer. Här är 5 hälsotips till män.

movember-hs

Mäns hälsa

Movember fokuserar på några av de vanligaste hälsoproblemen bland män: prostatacancer, testikelcancer, mental hälsa och suicidprevention:

”I genomsnitt dör män sex år tidigare än kvinnor, av orsaker som till stor del kan undvikas. Det betyder att det inte måste vara så: Alla kan göra något för att leva hälsosammare, lyckligare och längre liv.”

5 saker män kan göra för ett mer hälsosamt liv:

 1. Umgås med dem som får dig att må bra
  Håll kontakt. Dina vänner, nära och kära är viktiga och att umgås med dem är bra för dig. Hör av dig, kolla läget och ta dig tid.
 2. Prata mer
  Du behöver inte vara expert eller sitta på den enda lösningen, men att finnas där för någon och ta dig tid att lyssna kan rädda liv.
 3. Kunskap är makt
  Prata med din läkare om prostatacancer och fråga om du bör ta ett PSA-prov. Hur ser just din familjs sjukdomshistoria ut? Har du en far eller bror som drabbats, berätta det för din läkare. Familjehistoriken påverkar risken.

  Läs mer om prostatacancer
 4. Om du märker något, gör något åt det
  Du känner din kropp bäst. Lär dig hur dina testiklar normalt känns och kolla dem då och då. Om du upptäcker något som inte känns bra, gå till läkaren och få det undersökt.  Läs mer om testikelcancer
 5. Rör på dig mer
  Motionera mera! Det spelar mindre roll vad du tränar, all rörelse är bra träning. Det är enkelt att smyga in mer vardagsmotion med små förändringar.
 • Ta ett promenadmöte
 • Parkera längre bort än du behöver
 • Gå av bussen ett par hållplatser tidigare
 • Ta trapporna istället för hissen
 • Cykla till jobbet istället för att köra bil

För att läsa mer om Movember och hur du kan stödja dem, besök: https://se.movember.com/about/foundation 

Ämne: förstorad prostata (BPH), prostatacancer, movember, symtom från de nedre urinvägarna (LUTS)