Mina bästa tips för din resa med katetrar

Publicerad av Serena Green, den 1 juli 2022 08:00:00 CEST

De senaste åren har bjudit på särskilda utmaningar kring att resa utomlands, men många kateteranvändare visste redan tidigare att det kan vara besvärligt att resa när man har problem med urinblåsan. Det här är den första i en serie av bloggar skrivna av den rutinerade resenären och Wellspect-ambassadören Serena Green, med många tips till dig som vill ge dig ut och resa.

AID0055114-CID55115

Att planera i god tid, oavsett om det är en kort eller lång resa, hjälper till att göra din semester så härlig som du vill ha den!

Ibland är livet lite för kort, så när min man gick i pension slutade jag också jobba så att vi kunde resa runt i världen tillsammans. Våra semestrar var till en början ganska vanliga, som en vecka i New York eller en 2-veckorskryssning i Karibien, men efter hand har vi blivit mer äventyrliga!

Vi var i Karibien för några år sedan när vi träffade en amerikansk kille med glimten i ögat som berättade att han var på ”SKI-holiday”! Jag är inte jättebra på geografi men är rätt säker på att det inte snöar på St Kitts, så jag frågade vad han menade. Svaret kom snabbt: “Spending the Kids’ Inheritance” (spenderar barnens arv). Han inspirerade oss att våga mer och längre och de senaste 4 åren har min man Simon och jag varit ute på de mest fantastiska resor, från 10 veckors rundresa i Sydamerika, till att bila 6 veckor i USA och nu senast utforska Australien och Nya Zealand i 4 månader.

När vi berättar för folk om våra resor, brukar den första reaktionen bli "wow!", tätt följt av "Men vad tar ni med er på en FYRA månaders semester?" Svaret är rätt enkelt - vi tar en resväska var, och just det, jag tar ju med min bråkiga blåsa också!

Att leva med blåsdysfunktion

Hur mycket jag än hade velat lämna blåsan hemma några veckor, är den rätt fäst vid mig så dit jag går, går min blåsa. Jag har atonisk blåsa, förmodligen ett resultat av ett diskbråck som i förlängningen gjorde att jag förlorade känslan av att behöva gå på toaletten. Min kropp överkompenserade och min blåsa blev större eftersom jag inte kände när jag behövde tömma den, slutmuskeln blev starkare, och till slut kunde jag inte tömma blåsan alls. Perfekt för en tjejkväll på stan, men inte så bra på daglig basis! Därför har jag självkateteriserat i ungefär 7 år, med LoFric Sense engångskatetrar, jag har provat en del och kommit fram till att de fungerar väldigt bra för min kropp och min livsstil.

Men, tillbaka till mer spännande saker...semester! För mig är själva planeringen av resan en del av nöjet - resmålet, boendet, pusslandet för att ta sig från A till B... Jag lägger ner timmar på att fundera på hur man gör på bästa sätt och det inkluderar också hur jag skall ta med min blåsa på semestern!

Be att få ta med extra bagage

Oavsett om jag skall vara borta en vecka eller 4 månader blir det mindre stressigt att resa med katetrar om jag planerar i god tid. Även om vi bara skall åka en vecka till Teneriffa så vill jag fylla mitt vanliga bagage med flip-flops och solklänningar, inte katetrar, våtservetter och avfallspåsar! Reser du med lågprisflyg vill du inte bli ertappad med övervikt på din väska, särskilt inte om extravikten beror på att du har packat med katetrar. Så när jag skall flyga, tar jag alltid kontakt med flygbolaget ett par månader innan vi skall åka, och förklarar att jag behöver ta med extra bagage på grund av min kroniska sjukdom.

Picture2

När jag kontaktar dem kommer en del flygbolag tillbaka direkt och bekräftar att de har lagt till en extra väska eller extra vikt på min bokning, helt utan kostnad. Andra kan vara mer besvärliga, men med lite övertalning brukar det lösa sig. När du kontaktar flygbolagen, skall du stå på dig. Du har rätt att få extra tilldelning utan kostnad för produkter som du behöver för dina medicinska behov. Om du inte får klartecken från din första kontakt på flygbolaget, fortsätt försöka; ibland är inte all personal som du kommer i kontakt med uppdaterade kring bolagets policy.

Förbered dig med ett intyg till flygplatspersonalen

Även om flygbolaget har lagt till en extra väska eller vikt till din bokning utan extra kostnad (vikt och storlek på extraväskan beror på hur länge du skall vara borta), vill de ha ett bevis på ditt tillstånd, antingen när du checkar in bagaget eller vid gaten. De brukar be dig ta med ett brev från din läkare med information om ditt medicinska tillstånd, hur mycket medicinska hjälpmedel du behöver för din resa och hur mycket det väger. Alla flygbolag är olika så deras assistansteam kan förklara vad som krävs.

Brevet från min läkare tog runt 7 dagar att få utskrivet och skickat till mig. Det kostade 25£, eftersom det betraktades som "icke nödvändig" administration (grrr, jag vill inte ens tänka på den avgiften!). Brevet skrivs på engelska, så när jag har rest till länder där man inte talar engelska brukar jag alltid ta med mig Wellspects reseintyg. Det ersätter inte brevet från läkaren men förklarar på flera olika språk att innehavaren använder katetrar för att tömma urinblåsan, hur de är förpackade och ber dem vara diskreta vid en eventuell kontroll av katetrarna i tullen. Jag har aldrig behövt gå igenom en tullkontroll, men det är bra att alltid vara förberedd. Jag vill bara bli röd i ansiktet av för mycket sol, inte av att bli generad i tullen!

När du ber att få brevet från din läkare, fundera på om du behöver passa på att få en extra förskrivning så att du har tillräckligt många katetrar att ta med dig. Jag kissar alltid mer på semestern, men det är en helt annan historia!

När jag förberedde min 4-månaders semester i Australien, bad jag min läkare att få en förskrivning för 5 månader. (Jag tar alltid med ett par extra lådor med katetrar om något oförutsett skulle dyka upp, flygbolag som går i konkurs, isländska vulkaner som får utbrott, etc). Hon sa att normalt brukade hon inte kunna göra det, eftersom jag skulle vara utomlands i mer än 2 månader. Min hjärna fick lite panik, och om jag hade kunnat känna något är jag säker på att min blåsa hade skruvat på sig och varit lite obekväm med besväret den orsakade, men tack och lov är min läkare väldigt pragmatisk och när jag lovade att komma hem igen gjorde hon ett undantag från reglerna och skrev ut allt åt mig.

Kontentan av den här berättelsen om att förbereda semestern är ”planera i tid”, särskilt om du skall flyga. Bli inte förvånad över hur lång tid det tar att få flygbolaget att gå med på extra bagage, få ett intyg från din läkare och en förskrivning på extra katetrar.

Nu önskar jag dig och din blåsa en riktigt bra semester!

Om du planerar att resa utomlands kan vårt Reseintyg göra det lite enklare. Beställ ditt här:

 

Ladda hem reseintyg

Vill du läsa fler resebloggar av Serena? Prenumerera på vår blogg och få fler tips och tricks från Serena och andra användare av våra produkter!

 

Prenumerera på Wellspect Blogg

Notera att sjukvårdsystemen i olika länder skiljer sig åt och att servicen till användare av våra produkter kan variera beroende på land.

Topics: Resa med katetrar, LoFric

 

 

 

 

 

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK)