Min långa resa mot TAI, men jag kom dit till slut!

Publicerad av Gunilla Olsson, den 20 februari 2020 09:40:00 CET

Jag har MS och det har främst påverkat mitt autonoma nervsystem och resulterat i en neurogen tarm. Tyvärr lever många (oavsett om de har MS eller inte) med tarmproblem idag. 

wellspect-kate-uk
Förstoppning är ofta ett underskattat och tidskrävande problem som verkligen kan påverka din livskvalitet och få dig att känna dig eländig, frustrerad, uppblåst, obekväm och generad!


Egenvård

Min första tanke var att försöka med egenvård, som ändrade matvanor och motion. Men flera år senare insåg jag att det var uppenbart att jag inte skulle lyckas, och problemen blev bara värre. Det började påverka mitt vardagsliv. Jag skämdes över att jag dolde det hela för min familj och tyckte att det var något som jag borde kunna kontrollera. Det gick så långt att jag bokstavligt talat inte kunde gå på toaletten på grund av nervskadan, så jag var TVUNGEN att göra något åt det.

Kontroll igen – Transanal Irrigering

För att göra en lång historia kort så remitterade min MS-sköterska mig till vårt kontinensteam efter det att jag hade provat laxermedel, suppositorier, allt....utan framgång. Jag fick börja med transanal irrigering (TAI) med hjälp av ett elektroniskt system för tarmskötsel. Det var väldigt skrämmande i början att våga prova ett så modernt "high-tech-system". Men jag fick träffa en specialistsjuksköterska som hjälpte mig och förklarade varje steg i proceduren. Systemet är otroligt enkelt att använda och nu äntligen känner jag att jag har kontroll igen. Jag kan planera aktiviteter, göra spontana saker och har fått mer självförtroende.

Mitt råd till andra

Många lider i tysthet - gör inte det! Du är inte ensam om problemet, och det finns alltid någon du kan vända dig till för att få hjälp och råd när du kämpar och det känns som att ingenting fungerar.

Våga prova! Ge det lite tid och det kommer att fungera till slut!

Ladda ner guiden 'Leva med Transanal irrigering'

Ämne: transanal irrigering