Med passion för – mode!

Publicerad av Anna Westberg, den 21 december 2017 16:05:00 CET

Möt den unga designern som gjort succé i modevärlden med sina dekonstruerade jeans. Genom att ifrågasätta vår uppfattning om vad jeans är och hur de bör användas, har hon rönt uppmärksamhet inte bara här hemma i Sverige utan även utomlands. Louise Linderoth är modedesignern som när hon fick överge kryckorna för rullstolen, frågade sig: till vilken grad är vi våra ben?

wellspect-passion-for-mode-louise-linderoth-fotograf-chris-bulte-1.jpg

En intressant fråga för en modedesigner som ditintills skapat kläder huvudsakligen för gående personer. Nu blev fokus ett annat för det ställs andra krav på klädernas form när man måste sitta hela dagarna. Byxor, och särskilt jeans blev ett problem, men ett stimulerande sådant som Louise kände sig manad att lösa.

– Jeans är konstruerade för den stående kroppen, förklarar hon. Men medan den stående positionen inte har några vinklar alls får vi, när vi sätter oss ned, två 90-gradiga vinklar – vilket egentligen inte passar den ursprungliga designen.

Konstnärligt överdrivna

Anledningen till de illa passande vinklarna är jeansens grensöm. Den är oftast alldeles för kort sydd vilket medför att byxorna blir väldigt höga fram och buktar ut när man sätter sig ned. Samtidigt uppstår ett glapp baktill då byxorna glider ner.

Inte jättesnyggt, så Louise grep sig verket an och ägnade sitt examensarbete åt att utforska problemet med just jeans men även med benen generellt i förhållande till resten av kroppen i en sittande position. Hon skapade flera outfits där hon lekte med olika lösningar, många konstnärligt överdrivna för att göra det hela starkt och tydligt.

Med utgångspunkt från jeans

Jag gjorde en outfit där jeansen klär hela kroppen, berättar Louise. På den sitter linningen strax under näsan med en gylf som är ca 40 cm lång. Sedan gjorde jag en outfit där jeansen klär hela överkroppen. Jeansbenen förvandlas här till ärmar och jeansrumpan sitter på axlarna. En annan outfit har linningen vid knäna medan resten av kroppen är klädd i en t-shirt. Ytterligare en outfit har, precis som de andra sin utgångspunkt i jeans, men här sitter jeansen endast runt magen och ryggen medan resten hänger bakom kroppen istället för att klä de fysiska benen.

Det är ett ifrågasättande av ifall jeansen definierar benen även när de inte rent faktiskt klär dem, förklarar hon.

Uppmärksamhet i Vogue med mera

Modetidningen Vogue beskrev Louises kollektion som den mest inspirerande när avgångseleverna från Borås Textilhögskola visade upp sina examenskollektioner under den årliga Spring Fashion Week i Stockholm. Hon fick även möjlighet att under hösten visa upp sina kläder på Ethno Tendance Fashion Week i Bryssel och deltar fram till februari i en utställning på arkitektur- och designmuséet ArkDes i Stockholm, vars tema är att bryta invanda föreställningar om hur saker och ting ”ska” se ut. Precis som Louises egen design. Det händer mycket nu.

Ja, det är jätteroligt att min examenskollektion fått så mycket uppmärksamhet, säger hon. Jag är evigt glad och tacksam för detta.

wellspect-passion-for-mode-fotograf-chris-bulte.jpg

Samarbete med Dr.Denim

Framöver väntar en kommersialiserad produktion av examenskollektionen i samarbete med Dr.Denim. Denna ska fungera både att sitta och stå i till vardags. Men hon har många andra idéer. Kappor är till exempel ett plagg som hon har insett är problematiska för rullstolsburna.

Långa kappor var ett plagg som jag använde varje dag förut  sommar som vinter. Det blir nog nästa problem att angripa, men än så länge finns det mycket kvar att utforska på byxfronten i den sittande positionen. 

Kreativt flow om natten

Helst arbetar Louise på natten. Då kan hon ostörd sitta i en röra av tyger och material på golvet och med skön musik i hörlurarna testa sig fram bland sina idéer. När hon gick på Textilhögskolan hade hon tillgång till skolans lokaler och kunde breda ut sig hur mycket hon ville. Nu har hon flyttat hem sin studio till den egna lägenheten, så det gäller att samtidigt ha en viss ordning och reda.

När jag hamnar i ett kreativt flow är det viktigt att inte behöva lägga tid på att städa och organisera, då hinner jag tappa hälften av idéerna.

Lusten att skapa har funnits ända sedan hon var liten.

Innan min ryggmärgsskada handlade det mer om att skapa med den fysiska kroppen än som idag för den fysiska kroppen, berättar Louise. Fram till dess att jag fick min skada dansade jag väldigt mycket, både discodans och bugg, och höll även på med gymnastik på elitnivå.

Men även då när det blev tid över kunde man hitta mig i ett hörn på golvet - klippande och klistrande, med penslar och färg, pärlor eller cernitlera. Efter min skada i tioårsåldern fick sistnämnda mer tid och utrymme även om jag fortfarande älskar dans och att dansa.

Tänja modevärldens normer

Sin främsta inspiration finner Louise i människan och de utmaningar hon ställs inför. Att lösa de problem som uppstår och skapa en ännu snyggare lösning än om problemet inte funnits där från början – det sporrar henne. Jeans är ett steg i den vägen, kappor kanske nästa.

Klart är i alla fall att Louise med sina skapande idéer och sin erfarenhet inte bara kommer att tänja modevärldens normer. Hon tillför också modescenen ett nytt uppfriskande och roligt tänk.

----

Klädtips för rullstolsburna tjejer

  • Klä dig i strumpbyxor och leggings med en lite längre tröja till

  • Krydda till det med ett par roliga skor eller accessoarer (smycken, väskor med mera)

  • Köp några croppade plagg: utbudet är stort just nu av både tröjor och jackor. (”Croppat” innebär att kläderna är beskurna i olika snitt. Då undviker man att onödigt mycket tyg samlar sig i en enda stor hög runt kroppen när man sitter.)

Louises favoritplagg är de egna dekonstruerade jeansen. För den som vill lägga beslag på ett par av hennes designade jeans ska hålla utkik på Dr. Denim’s hemsida.

 

Samtliga bilder är tagna av fotograf Chris Bulte i samband med Ethno Tendance Fashion Week.

FAKTA om Louise

Namn: Louise Linderoth
Ålder: 24
Bakgrund: Uppvuxen i Örebro, men bor och arbetar i Göteborg. Har en inkomplett C6/C7 ryggmärgskada till följd av en lunginflammation som spred sig till ryggmärgen på grund av en immunologisk överreaktion vid 10 års ålder. Blev rullstolsburen för drygt ett år sedan.
Aktuell: Tog examen på Borås Textilhögskola våren 2017 med en kollektion som rönt både nationell och internationell uppmärksamhet.

Ämne: ryggmärgskada, passion för...