Med passion för dans: möt Joel Brown

Publicerad av Helene Klasson, den 20 april 2017 15:55:00 CEST

Hitta mig på:

Joels äldre bror körde bilen, fullpackad med de andra syskonen, efter att ha tillbringat en solig dag vid sjön, när olyckan hände. Joel var nio år när han blev ryggmärgsskadad, men det hindrade honom inte från att skapa sig en framtid på dansgolvet.

wellspect-passion-for-dancing-joel-brown-1.jpgFoto av Hugo Glendinning 

Joels pappa var gymnast, hans mamma dansare och alla hans sju syskon höll också på med dans. Men Joel kände sig kluven inför att dansa.

Ärligt talat var jag inte så intresserad av dans när jag var liten. Jag gillade basket och andra sporter, men att sluta med dansen var inte ett alternativ. Tills olyckan. Så det är mitt livs ironi – jag blev lättad för att jag slapp danslektionerna, berättar Joel med ett snett leende.

En månad före olyckan hade Joel varit på audition och blivit antagen till Utah’s dansteater, men ryggmärgsskadan satte stopp för både dans och andra sporter. Åtminstone ett tag.

Åren gick och på gymnasiet återvände Joel till dansen, peppad av sin tio år äldre bror Graham. Graham studerade dans vid universitetet i Maryland och han skapade en duett för Joel och sig själv.

“I’ve Had It Up To Here” blev deras första projekt tillsammans, där de undersökte en ny form av rörelse, dans och samspel. Men de konfronterade också själva olyckan, där de försökte komma till rätta med det faktum att det var Graham som körde bilen den där dagen 1998 när Joel blev skadad. Graham skrev texten och Joel gjorde musiken och sedan dess har bröderna fortsatt att arbeta tillsammans i olika projekt.

wellspect-moving-beyond-inclusion-joel-brown-dancer-2.pngCandoco Dance Company, foto by Pedro Machado 2016

Idag är Joel en etablerad professionell dansare i Candoco Dance Company i Storbritannien. Candoco skapar modern dans för deltagare och publik som vill utmana och bredda sin uppfattning om konst och förmåga.

Candoco Dance Company är också en del av “Moving Beyound Inclusion”, ett tvåårigt projekt som sammanför sex inkluderande danskompanier i Europa.

Det är fantastiskt att träffa och nätverka med andra dansare från hela Europa med olika mål och värderingar, säger Joel.

Konst i allmänhet visar egentligen inte upp den mångfald som samhället faktiskt består av. Möjligheterna för konstnärer med olika typer av funktionsnedsättning att visa upp sina verk är fortfarande begränsade och det är därför som ”Moving Beyond Inclusion” startade. Det är ett forum för kreativa och yrkesmässiga utbyten, koreografiskt utforskande, symposier, föreställningar och professionell vidareutveckling för människor som arbetar med dans.

Funktionsnedsättningen kan vara en möjlighet, säger Veera Suvalo Grimberg från danskompaniet Spinn och ”Moving Beyond Inclusion”. I dansen uttrycker vi oss själva genom kroppen, och kroppen blir mer intressant på grund av våra olikheter.

Besök projektets webbplats: Moving Beyond Inclusion.

 

Ämne: ryggmärgskada, passion för...