Med min tarmtömningsrutin kan jag göra allt jag vill

Publicerad av Wellspect HealthCare, den 10 juni 2022 09:00:00 CEST

För mig har en fungerande tarmtömningsrutin alltid varit en viktig del av min vardag, säger schweiziske landsvägsmästaren i handcykling, Fabian Recher, 22. Han föddes med Spina Bifida (ryggmärgsbråck), en missbildning i ryggraden, har varit rullstolsburen sedan han var liten och älskar att byta rullstolen mot en mountainbike, längdskidor eller den stora favoriten, handcykeln.

SE AID0053390-CID53390 Rev1

Det mest fascinerande med min sport är farten, och kampen med medtävlarna i ett landsvägslopp och taktiken som ligger bakom - man måste kunna läsa loppet för att vinna, säger Fabian.

Till skillnad mot i VM och EM blev det ingen medalj för Fabian vid Paralympics i Tokyo. För mig som ung idrottare var det en verklig höjdpunkt att vara där överhuvudtaget, säger han, och ser stolt tillbaka. För att kunna prestera på elitnivå behöver han kunna lita på sin kropp och tarm. För ungefär två år sedan bytte Fabian behandlingsmetod och började använda Navina Classic, Wellspects manuella system för transanal irrigering.

 Det har blivit en del av min vardagsrutin och jag gör det varannan dag. Det fungerar bäst för mig och jag har inget behov av att ändra på det.

Jag var på en presentation med Wellspect hos min förskrivare, berättar han. De visade mig fördelarna och hur man använder den. Sedan bara provade jag helt enkelt.

Fabian fortsätter: Det har blivit en del av min vardagsrutin och jag gör det varannan dag. Det fungerar bäst för mig och jag har inget behov av att ändra på det. Han rekommenderar nya användare att lyssna på sin kropp under irrigeringen, särskilt i början på terapin.

När det gäller hur ofta, tror jag att du måste prova dig fram, för alla är olika, säger Fabian. Tveka inte att kontakta en specialist om du får du problem eller har frågor. Det hade jag också i början, och vi löste det tillsammans berättar han. Det är bra att känna till att det är normalt att det tar ett tag för kroppen att vänja sig vid den nya tarmrutinen. För att lyckas är det viktigt att få riktig träning och att sätta upp realistiska mål. Det får du hjälp med av vårdpersonalen som också finns där för support när du börjar med TAI.

Förändringen var inte svår för en 22-åring. Nu när allt fungerar är han väldigt nöjd med systemet - även om han funderar på att prova Navina Smart. Navina Smart har en elektronisk kontrollenhet, och med hjälp av Navina Smart-appen kan man spara data för varje irrigeringstillfälle såsom ballongstorlek, vattenmängd, vattenflödeshastighet och irrigeringstid.

SE AID0053393-CID53393

Det viktigaste för Fabian är säkerheten och det lugn som infinner sig när man har full kontroll över tarmen så att han kan fortsätta med sin sport utan att behöva oroa sig:

"Jag kan var ute i naturen med min handcykel och upptäcka nya platser. För mig är det nog det finaste med min sport, att den ger mig frihet"

Hur man kan engagera sig i parasport

 

Vad är TAI?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämne: tarmdysfunktion, funktionell tarmdysfunktion, Avföringsinkontinens