Maximera din livskvalité

Publicerad av Anna Mars, den 15 november 2018 12:37:00 CET

Hitta mig på:

November, Movember och Mustaschkampen fortgår med full kraft. Att kämpa mot prostatacancer och andra hälsotillstånd kan vara otroligt påfrestande men alla har möjligheten att, i någon form, påverka sitt eget liv och livskvalité.

happy-hs

I veckans bloggpost har vi summerat Prostatacancerförbundets bästa råd för en ökad livskvalité. Plocka russinen ur kakan och välj råden som du tycker passar bäst för dig. Vi hoppas att råden kan hjälpa till att maxa livskvalitén för alla som läser, oavsett diagnos eller livssituation.

 1. Se till att träningen blir av
  Den stora utmaningen är att komma igång och göra träningen regelbunden. Det kan vara lättare sagt än gjort, och när man lyckas komma igång är det viktigt att se till att fortsätta träna regelbundet. Vilken träningsform du väljer spelar mindre roll. Du kan träna hemma, gå till gymmet, cykla eller ta en promenad. Det viktigaste är att röra på sig. För att fortsätta träna regelbundet kan det hjälpa att sätta mål. Gå ihop med några vänner och starta en träningsgrupp där ni kan peppa varandra till träning ett par gånger i veckan eller anmäl dig till ett lopp.
 1. Vikten av kärlek och ett fungerande samliv

”Ett bra liv innehåller minst tre viktiga beståndsdelar: kärlek, arbete och lek. Kärlek är mycket mer än bara erotik. Det kan finnas mellan föräldrar och barn, mellan vänner, mellan släktingar. Kärlek är inte något man få gratis. Som de gamla romarna sa – vill du bli älskad, älska själv! Arbetets betydelse har vi alldeles nyss berört. Leken har vi en benägenhet att glömma, men den är också viktig. Den kan komma till uttryck på många sätt – att umgås med barn, att delta i föreningsliv, att spela schack eller bingo, att läsa en god bok. Allt efter tycke och smak.”

Ur Prostatacancer Råd, rön, möjligheter av Sten Nilsson och Lennart Levi.

En halv miljon svenska män lider av erektionsproblem, ett problem som stiger i takt med ålder och sjukdom. Av de män som behandlats för prostatacancer har över 70% nedsatt sexuell förmåga, vilket i sin tur ger en sämre livskvalité både för den som drabbats av prostatacancer men även potentiella partners. Många är tveksamma till att kontakta sjukvården för hjälp med läkemedel och behandlingar och lider i det tysta.

Mäns hälsa är viktig, inte bara för mannen själv, men också för partners och familj då det påverkar hans relationer och förhållanden till de han bryr sig om. Våga ställa frågan om sexualitet till din sjukvårdskontakt, kan de inte själva svara så kan de remittera vidare till experter på området så du får rätt möjlighet till ett fungerande samliv. 

 1. God sömn
  Att få en god natts sömn är en viktig friskfaktor, 6-8 timmars nattsömn är viktig för kroppens återhämtning, och om den störs av sjukdomssymtom, ångest eller frekventa toalettbesök bör du kontakta sjukvårdspersonal för att få hjälp.
 1. Inkontinens
  En vanlig biverkning av prostatacancer är inkontinens. Knipövningar kan hjälpa en del. Du kan få råd och stöd vid vårdcentralen eller urologkliniken. Dra dig inte för att be om hjälpmedel om problemet blir stort.
 1. Våga prata om ditt tillstånd
  Många fler män än kvinnor upplever att det är jobbigare och mer pinsamt att berätta för sin omgivning om allvarliga sjukdomar, och vill inte bli betraktade som en ”stackare”. Att som man visa kraft och potens upplevs viktigt för att bevara känslan av manlighet, varför att berätta att en fått prostatacancer eller kanske behöver använda en tappningskateter kan kännas extra motigt eftersom organet som berörs av sjukdomen ofta kopplas samman med just manlighet och potens. Men att prata om sjukdomen bryter stigmatiseringen och banar väg för en ökad livskvalité och livslust.

I denna bloggpost har vi talat om prostatacancer, som ofta felaktigt förväxlas med förstorad prostata (BPH). Men vad är egentligen skillnaden mellan BPH och prostatacancer? För att förstå skillnaderna lite bättre vände vi oss till en expert på området, nämligen Ralph Peeker, professor och överläkare i urologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han svarar frågan om skillnaden och om man är mer benägen att få prostatacancer om man en gång fått BPH.

Frågor och svar om godartad prostataförstoring och prostatacancer

Källa: prostatacancerforbundet.se

Ämne: prostatacancer, movember