Krångla inte till det, del 1

Publicerad av Anna Westberg, den 18 januari 2018 15:46:00 CET

Ett hälsosammare liv med mer motion och bättre kost… Blir det ännu ett nyårslöfte som ryker åt pipsvängen?! Men ge inte upp, här kommer några riktigt goda råd. Om träning. Om mat. Och om inställning.

Ta del av Leila Söderholms föreläsning som hon gav på företaget Wellspect HealthCare i höstas. Råd nummer ett: krångla inte till det!

 wellspect-leila-soderholm.png

För det sitter i huvudet – det är ofta våra egna tankar och föreställningar som ställer hinder på vägen. Jag hinner inte, jag orkar inte, det är för svårt, för jobbigt, för trist… Leila Söderholm, hälsocoach och fitnessexpert, vill locka oss över vår mentala tröskel.

– Det är de små förändringarna som är hela tricket, säger hon. Små enkla förändringar leder ofta till fler.

Du måste peppa dig själv

Hennes uppmaning är att vi ska hitta viljan att fortsätta, fråga oss själva vem vi egentligen vill vara: en soffpotatis eller någon som månar om sin egen hälsa?

Motivation uppstår inte av sig själv, påpekar Leila. Du måste kunna peppa dig själv, våga tvinga dig själv ibland.

Leila lever som hon lär. Ett energiknippe sedan barnsben och med gåvan att kunna peppa och entusiasmera andra, har hon vigt sitt liv åt att få andra människor att ta tag i sina liv och leva mera hälsosamt. Men trots att hon levde sunt på alla sätt, drabbades hon för några år sedan av tarmcancer. En tung tid följde när hon fick beskedet att hon bara hade femtio procent chans att överleva.

Varför drabbar detta mig? frågade hon sig. Jag har ju alltid skött mig exemplariskt.

Femtio procents chans att överleva

Det var efter att hon hade fött sitt tredje barn som hon började svullna upp efter måltiderna och fick blod i avföringen. När Leila sökte vård hade cancern spridit sig i hela buken. Läget var allt annat än ljust och läkarna upplyste henne ärligt om att hon bara hade femtio procents chans att överleva.

Mitt i livet med tre små barn och en blomstrande yrkeskarriär – det var ett hårt slag. Men femtio procent är mer än fyrtio procent och dubbelt bättre än tjugofem.

Jag kunde inte påverka det slutliga resultatet, berättar Leila sakligt. Jag skulle antingen överleva eller dö inom en snar framtid. Det jag trots allt kunde påverka var min eventuella sista tid i livet.

Löprundor i huvudet

Hon bestämde sig för att njuta av varje minut och ha så kul som möjligt med sin familj. Träningen fick också ett nytt fokus: att stå pall för de behandlingar hon skulle tvingas genomgå för att bekämpa cancern.

Varje morgon vaknade hon, fast besluten att klara sig genom ännu en dag. När det var som värst orkade hon bara fingerdansa på bordet bredvid sjukhussängen, men bara den lilla rörelsen skänkte glädje över att fortfarande vara vid liv. Alla de knep hon lärt ut och själv använt för att hålla humöret uppe fick nu visa vad de gick för.

Hon sprang löprundor i huvudet, försökte föreställa sig husen hon sprang förbi hemma på gatan, löven på träden och de förbipasserande människornas leenden. Och även om hon var sängliggande fick hon samma sköna känsla i kroppen – samma hormoner kickade igång som efter en verklig joggingtur.

Tarmslingan

Framtiden var oviss, men Leila höll benhårt fast vid den inställning hon valt från början: att hoppas på det bästa och glädjas över minsta lilla som fick sjukdomen att kännas uthärdlig. Till slut gav cancern vika. Hon säger:

Jag överlevde för att jag hittade cancern i tid, inte på grund av min vilja. Alla som drabbas vill leva men vissa dör ändå.

Den sista tiden på sjukhuset orkade Leila till och med gå upp och ned i trapphuset för att hålla sig i form. Fjorton våningar… – hon var definitivt på bättringsvägen. (Trapphuset döptes sedan om till Tarmslingan till minne av denna härligt envisa patient.)

Det blev en stomioperation, det blev flera. Men medförde så stora besvär att hon inte har någon stomi längre. Idag har Leila alltid tappningskatetrar med sig i väskan ifall hon skulle behöva dem och hon använder regelbundet transanal irrigering.

Glöm inte att andas

Med samma smittande energi som förr och med hundra procents fokus på att inspirera andra, står hon återigen inför en nära hundrahövdad publik. Den här texten bygger på en sällsynt inspirerande föreläsning som Leila Söderholm gav företaget Wellspect HealthCares anställda förra hösten. I halvlek uppmanas vi att ställa oss upp och tänja än till höger och än till vänster.

wellspect-leila-soderholm-2.png

Glöm inte att andas, ropar hon entusiastiskt åt oss från podiet. Hjärtat är som motorn i en bil, det måste få syre för att hålla kroppen igång.

Vi tänjer glatt och lydigt, och känner hur gott det gör för kroppen efter att ha suttit stilla länge.

I nästa veckas bloggpost bjuder vi på fler av Leilas råd för ett mer hälsosamt liv. Enkla och konkreta tips utan att krångla till det. Till dess ordineras tre djupa andetag. Som Leila säger: man dör inte av små biceps men av ett svagt hjärta.

Ämne: hälsa