Kronisk förstoppning kan förstöra vardagen

Publicerad av Anna Dulén, den 26 september 2019 11:44:00 CEST

Hitta mig på:

De flesta människor är obekväma med att prata öppet om hur det är att leva med kronisk förstoppning, och många försöker dölja det från vänner och familj. De som vågar vara öppna med att de lider av kronisk förstoppning får ibland frågor från andra som inte förstår skillnaden mellan tillfällig förstoppning, som vi alla upplever vid någon tidpunkt, och kronisk förstoppning, som är ett allvarligt tillstånd som styr de drabbades dagliga liv.

wellspect-kronisk-forstoppning

Är förstoppning verkligen så stor sak?

Det är svårt att förklara hur besvärlig, slitsam och smärtsam kronisk förstoppning är och den verkligt negativa inverkan det kan ha på det dagliga livet för de som drabbas. De flesta människor upplever en dag eller två av obehag innan deras mage är tillbaka till det normala. Det är knappast jämförbart med plågan som är kronisk förstoppning.  

Det är fullständigt dränerande - fysiskt, mentalt, känslomässigt och ekonomiskt.

Det har i stort sett förstört mitt liv.

Varför inte bara försöka strunta i det och gå vidare med ditt liv?

Omgivningen saknar oftast kunskap och förståelse för den påverkan kronisk förstoppning har på de som drabbats i deras dagliga liv, vilket i många fall leder till frustration, social isolering eller till och med depression. Många lider i tystnad.

 Enkla vardagsaktiviteter som att gå till affären eller sitta vid ett skrivbord är smärtsamma och svåra att utföra.

Jag kan inte konditionsträna eftersom det omedelbart orsakar kraftig uppsvälldhet och oro som bokstavligen tar flera dagar att bli av med.

 Ju svårare förstoppning, desto tröttare blir jag. Jag lyckas knappt ta mig igenom arbetsdagen och får ofta spendera helgen med att vila.

Förstoppning - hur vanligt är det?

Även om förstoppning är ett väldigt stigmatiserat begrepp är förstoppning på inget vis ett ovanligt tillstånd. Upp till 20% av jordens befolkning lider av förstoppning, med en högre prevalens hos kvinnor och äldre.

Tillgängliga behandlingar

Kronisk förstoppning missförstås lätt, men tack och lov fortsätter forskare att studera tillståndet och utveckla innovativa behandlingslösningar. Transanal irrigation (TAI) är en beprövad, effektiv behandling som hjälper till att förhindra förstoppning.

Transanal irrigering (TAI)

TAI är en teknik för att tömma tarmen på ett effektivt sätt. Processen innebär att man underlättar tömning av rektum och nedre delen av tjocktarmen genom att tillföra vatten i tarmen.  Detta är en säker och effektiv metod för att tömma tarmen på ett mer förutsägbart och kontrollerat sätt, för att förhindra förstoppning och inkontinens.

Det kan ta lite tid att hitta en lösning som fungerar, men livet kan förändras till det bättre. Det är viktigt att diskutera dina problem med sjukvårdspersonal även om det känns pinsamt. Det finns behandlingar för att hantera din förstoppning så att du kan leva ett självständigt liv igen.

För mer information: 

Ladda ner guiden 'Leva med Transanal irrigering'