Kom för allt i världen ihåg reseintyget

Publicerad av Anna Mars, den 23 maj 2019 12:50:00 CEST

Hitta mig på:

När man är nyskadad och precis börjat med Ren Intermittent Kateterisering (RIK) har man redan mycket att hålla reda på. Lägg där till en resa till Mexico City. Mycket ska packas ner, men vad hände när Sebastian glömde packa ner reseintyget och fastnade i tullen i Mexico City?

london-airport-hs

Sebastian berättar:

För några år sedan hade jag bestämt mig för att resa till Mexico. Jag skulle dit för att jobba som volontär på ett rehab i den lilla kuststaden Zipolite i södra Mexico. Volontärarbetet skulle pågå under sex månader, och eftersom jag RIKar mig flera gånger varje dag behövde jag ha med mig en resväska fylld till bredden med katetrar.

På den tiden visste jag inte att reseintyg fanns, och hade istället ordnat ett vanligt läkarintyg med information om mina katetrar, som jag la ner läkarintyget i handbagaget. När flygplanet landade i Mexico City hade min stora resväska innehållandes mina katetrar försvunnit. Jag letade upp en person som arbetar på flygplatsen för att få hjälp att lokalisera mina försvunna katetrar. Personen bad mig följa med, och vi gick in i ett rum på flygplatsen där det stod tre mexikanska tulltjänstemän med automatvapen. Framför männen låg min resväska vidöppen. ”Qué es esto?” frågade en av tulltjänstemännen samtidigt som han viftade runt med en av mina katetrar. Jag räckte över läkarintyget. Tulltjänstemannen kastade en snabb blick på läkarintyget och säger nästan direkt att det inte var giltigt. Enligt samma tulltjänsteman behövde jag ett läkarintyg från en mexikansk läkare för att få tillbaks mina katetrar.

Som tur är hade jag en kompis i Mexico City som hade kommit för att hämta mig. Istället för att hämta mig som planerat, ger sig min vän sig ut i Mexico City för att jaga rätt på en läkare som kan skriva ett intyg till mig. Efter vad som känns som två långa timmar återvänder han med ett läkarintyg från en mexikansk läkare.

Tulltjänstemannen såg lite förvånad ut över att min vän lyckats ordna ett mexikanskt läkarintyg och ögnar snabbt igenom intyget innan han återigen skakar på huvudet och säger att inte heller det är giltigt. Min mexikanska vän frågade då hur vi ska göra för att få med oss resväskan. Tulltjänstemannen böjde sig fram och viskade något i hans öra, varpå min vän vände sig emot mig och frågade: ”Har du några kontanter på dig?”

Det hade jag som väl är, och räckte över några hundra pesos till tulltjänstemannen. Drygt 3 timmar efter utsatt tid, kunde jag äntligen rulla mot utgången tillsammans med min resväska. Hade jag haft vetat att reseintyget fanns, och som på tio språk förklarar varför jag behöver ha katetrar i mitt bagage, hade jag varit några hundra pesos rikare men en anekdot fattigare. Vad som är bäst för dig får du själv avgöra men hädanefter ser jag i alla fall alltid till att stoppa ner mitt reseintyg.

Ladda ned ditt reseintyg

Ämne: resa, ren intermittent kateterisering (RIK), gästblogg