Jag känner mig faktiskt lite som en ny människa!

Publicerad av Anna Dulén, den 2 januari 2020 11:31:00 CET

Hitta mig på:

För drygt 20 år sedan ändrades livet drastiskt för Erik då han under ett enduropass ådrog sig en komplett ryggmärgsskada. Innan olyckan spenderade han sin tid på båtvarvet där han reparerade och sålde båtar eller på en motorcykel i skogen men efter olyckan blev det svårt att leva livet som han var van vid.

wellspect-blog-erik
 Två årtionden har snart passerat sedan olyckan och är idag Erik 45 år. Han jobbar kvar på båtvarvet där han tidigare reparerade och sålde båtar men har nu istället en administrativ tjänst. Under åren har han fått allt större besvär av förstoppning och sökte med ljus och lykta efter en lösning.

I en grupp på Facebook fick Erik tips om vattenlavemang med pump och bad sin läkare om att få testa.

- Någon månad senare blev jag inbjuden till ett möte med min läkare och ett par representanter från Wellspect som visade mig Navina Smart som dom erbjöd mig att testa och ge min syn på, berättar Erik.

Transanal irrigering är inget nytt. Terapin har använts länge men sätts oftast in först efter att man testat så kallade konservativa metoder som kosthållning och olika laxermedel.  TAI innebär att man tillför vatten i tarmen som underlättar tömning av rektum och nedre delen av tjocktarmen. Det betyder att personer som jag, som har nedsatt känsel i denna del av kroppen, slipper oroa sig för att något skulle gå på tok utan att det skulle märkas.

– Jag kan slappna av på ett helt annat sätt än tidigare, intygar Erik. Jag behöver inte ens vara lika försiktig med vad jag äter som förr. Toabesöken är mindre ansträngande, går mycket fortare och när jag lämnar toaletten är jag tömd på riktigt.

Idag tar tarmproceduren för Erik bara cirka 45 minuter från det att han rullar in på toaletten tills dess han rullar ut därifrån. Det är ungefär trettio minuter kortare än förr. Att TAI har medfört en positiv effekt i livet råder det ingen tvekan om.

– Att tömma tarmen är ingen enkel historia för en ryggmärgsskadad.  Utifrån min erfarenhet är TAI absolut det enklaste sättet jag kommit i kontakt med. När jag blev förskriven Navina blev jag erbjuden möjligheten att kostnadsfritt delta i Wellspect Support Program där jag fick personlig kontakt som gav mig råd och stöd via telefon och mail. Deras stöd gav mig en bra start.

Det är inte utan att jag känner ilska och irritation över att jag inte fått prova TAI tidigare. Jag vill dock understryka att det här med TAI inte är som att trycka på en knapp och alla toalettbekymmer löser sig. Men med rätt vägledning och vilja, så är TAI ett fantastiskt hjälpmedel.

– Det här borde alla med ryggmärgsskada prova. För mig har terapin inneburit en omvälvande förändring. Jag känner mig faktiskt lite som en ny människa!

Önskar du veta med om Wellspect Support Program? Kontakta oss så berättar vi mer:

Kontakta oss

Ämne: ryggmärgskada, transanal irrigering