Jag är noga med att lyssna på min kropp

Publicerad av Anna Mars, den 21 november 2019 11:23:00 CET

Hitta mig på:

Del 2 i artikelserien om god hälsa
För drygt 20 år sedan förändrades livet drastiskt för Navina-användaren Erik då han under ett enduropass i skogen ådrog sig en komplett ryggmärgsskada. Utöver många andra utmaningar som medföljer en ryggmärgsskada krävde olyckan att han justerade sin syn på hur han bibehåller en god hälsa efter livet givit honom annorlunda förutsättningar än han tidigare varit van vid.

wellspect-atv

Erik berättar:
Jag har turen att ha ett deltidsjobb där jag i mångt och mycket kan bestämma mina arbetstider. På så vis kan jag ofta anpassa min träning till dagar när min ryggsmärta annars sätter stopp.

Vi har en schäfer i familjen vilket gör att jag måste ut på promenader minst tre gånger om dagen, och vid längre promenader drar hon mig ibland i sele. En gång i veckan tar jag en längre tur med hunden i skog och mark på en fyrhjulig motorcykel. Att köra fyrhjuling kanske inte låter så krävande, men i svår terräng får man jobba hårt med överkroppen. Det krävs dessutom en hel del styrka att bara komma upp på sadeln.

Jag tror att det är viktigt att inte bara motionera med rullstol då monotona rörelser med samma muskelgrupper sliter. Att variera mellan armcykel och annan styrketräning funkar bra för mig. Varje onsdag träffas vi ett gäng rullstolsburna killar och tjejer och tränar ihop. Det är toppen att träffa andra med liknande funktionshinder för att utbyta idéer och erfarenheter.  En armcykel kan vara en kostsam historia, men det är inte särskilt svårt att bygga om en begagnad motionscykel till en armcykel.

Jag är noga med att lyssna på min kropp. Om jag är spastisk på ett onormalt sätt eller har autonoma känningar är det viktigt att försöka bryta mönstret så fort som möjligt. Dessa signaler har tagit tid att lära mig att förstå, men nu vet jag sen länge när jag exempelvis måste avlasta och kanske sträcka ut på sängen vid de tillfällen det händer.

Tack för att du tog dig tid att läsa!

/Erik


Nästa månad publiceras den tredje och sista delen i vår artikelserie om god hälsa. Då berättar uroterapeuten Agneta om vad god hälsa innebär för henne. Missade du del 1? Då finns den att läsa här:

Del 1: För att uppnå och behålla en god hälsa måste man investera både tid och  energi

Ämne: hälsa, ryggmärgskada, Navina