Hur påverkar Parkinsons sjukdom urinblåsan?

Publicerad av Anna Mars, den 6 augusti 2020 09:00:00 CEST

Hitta mig på:

I det första av två blogginlägg belyser vi hur Parkinsons sjukdom påverkar blås- och tarmfunktion och lyssnar på de som hittat effektiva sätt att hantera sina problem.

wellspect-parkinson-maryProblem med urinblåsan är vanliga vid Parkinsons sjukdom, särskilt vid mer framskridna stadier. Symtomen skiljer sig åt mellan olika personer, men de mest vanliga är:

  • Överaktiv urinblåsa
  • Inkontinens
  • Problem att tömma sig, vilket kan leda till urinvägsinfektioner

Vi talade med Mary och Jerry som båda lider av Parkinsons sjukdom. 

Mary berättar:

Jag var 34 när jag märkte av symtomen för första gången. Min familj märkte att jag inte gick normalt och framför allt att jag inte använde min högra arm som jag brukade. På jobbet märkte jag att jag missade tangenter när jag skrev på datorn och jag började också skaka.

 

Jag förstod att allt inte stod rätt till och min allmänläkare skickade mig till en neurolog som förskrev en behandling. Den fungerade och det blev bekräftat att jag hade Parkinsons sjukdom.

 

 

Folk har ofta uppfattningen att det är en sjukdom som drabbar äldre och att jag är för ung för att drabbas. Det är förståeligt, för med mina mediciner verkar jag må rätt så bra, men de ser inte de dolda utmaningar jag har som kommer fram när medicineffekterna klingar av.

Ett av mina största problem är min väldigt oförutsägbara blåsa. Jag får ofta en känsla av att blåsan är sprängfylld, men när jag går till toaletten så kommer det bara en liten skvätt. Detta upprepas över hela dagarna och det är extremt irriterande, särskilt som jag har svårt att gå. 

Jerry berättar:

När jag var yngre kunde jag somna varsomhelst och folk brukade retas med mig för att jag bara kunde sluta ögonen och ta en tupplur på tåget och i hammocken. Jag saknar det, eftersom jag nu vaknar upp fyra eller fem gånger varje natt för att jag behöver gå på toaletten.

 

 

Detta gör att jag inte får den vila jag behöver för att hantera mina andra symtom och jag är konstant extremt trött. Tydligen påverkar inte Parkinsons bara min rörelseförmåga utan även min blåsa.

 

 

Detta är ett pinsamt ämne men när jag berättade för min läkare om mina problem så fick jag bättre hjälp. Det visade sig att jag inte tömde helt tomt när jag var på toaletten och nu använder jag urinkatetrar för att se till att all urin kommer ut.

Kvinnlig och manlig anatomi skiljer sig åt och på samma sätt så kan Parkinsons sjukdom påverka blås- och tarmfunktion på olika sätt hos kvinnor och män. Urinblåsan och tarmen interagerar också, vilket ytterligare kan påverka dessa funktioner. I våra guider belyser vi symtom, behandlingar och deras effekt vid tarm- och blåsdysfunktion vid Parkinsons sjukdom.

Vill du veta mer?

Om du vill lära dig mer om hur Parkinsons sjukdom kan påverka tarm och urinblåsa – ladda gärna ner vår användarguide:

Informationsbroschyr om urinvägarna och tarmens påverkan vid Parkinson

Ämne: neurogen blåsa, Parkinsons sjukdom