Hur jag tog kontroll igen efter min cancerdiagnos

Publicerad av Gunilla Olsson, den 23 september 2021 09:00:00 CEST

När jag drabbades av cancer i ändtarmen, fick jag först en stomi. När stomin togs bort och tarmen kopplades ihop igen fungerade inte tarmtömningen. Strålningen vid cancerbehandlingen hade skadat nerverna till slutmuskeln som ser till att man kan ”hålla sig” och det var då mina problem med avföringsläckage började.

assetstream-1Att inte själv ha kontroll över toalettbesöken begränsade mitt liv väldigt mycket. Det var svårt att veta om jag tömt tarmen helt vid ett toalettbesök. Det kunde kännas som att jag var klar och sen hann jag inte mer än ut så var jag tvungen att springa tillbaka till toaletten igen, ibland hann jag i tid, ibland inte.

Tarmproblem är inget som syns på utsidan - det är lättare att förstå att någon inte mår bra om den har bandage eller gips.

Det sociala i att träffas är ju ofta förknippat med mat och att med mina tarmproblem umgås med vänner eller gå på restaurang gjorde mig orolig flera dagar innan och jag kunde sällan njuta. Tarmproblem är inte något som syns på utsidan, det är lättare att förstå att någon inte mår bra om den har bandage eller gips. Det är inte heller så lätt att prata om att man har avföringsinkontinens. Även om jag inte kan rå för att jag har det och inte valde att få ändtarmscancer så är det lätt att skämmas över det.

Jag fick stoppande läkemedel för mina besvär redan efter första operationen då jag fick stomin och jag startade med bulkmedel dagligen direkt efter stominedläggningen, så det var både gas och broms samtidigt. Jag slutade med bulkmedlet då jag kunde hålla mig längre utan, dock har jag fortsatt med halva dosen Loperamid. Tabletterna är bäst på natten så att tarmarna lugnar sig och jag får sova natten igenom. Jag hade regelbundna återbesök efter operationen och berättade om mina problem och fick då även träffa en dietist.

Även om jag inte kan rå för att jag har det och inte valde att få ändtarmscancer så är det lätt att skämmas över det

När symtomen inte försvann med detta fick jag komma till mottagningen Centrum för cancerrehabilitering med sköterskor som är specialister på tarmproblem. Där var det olika experiment med pluggar, mindre lavemang, innan Navina Smart presenterades. Det var inte tillräckligt effektiva behandlingar för mig.

Den första gången jag fick höra om transanal irrigering (TAI) och Navina var på cancerrehabiliteringen. Jag hade aldrig hört talas om det förut och min första tanke var att jag inte var mogen för det. Jag var nog även lite rädd. Innan min operation fick jag göra många undersökningar som krävde lavemang och slangar i tarmen som jag upplevt som rätt obehagliga.

Lennart testimonial after rectal surgery

Efter en period med upp till tio toalettbesök både dag och natt, kom jag på andra tankar. Jag var ständigt trött och den störda nattsömnen gjorde att jag fick svårt att sköta mitt arbete. Jag åt så lite som möjligt under arbetsdagen för att kunna ta mig till och från jobbet utan olyckor. Jag pratade med min kontaktperson på cancerrehabiliteringen igen och bad henne visa mig mer om hur Navina fungerade. Det gjorde hon och jag fick prova Navina Smart, en ganska ny variant med elektrisk pump. Jag tror att det var bra att jag hade fått tänka och reflektera en stund, för det var värdefullt att känna sig redo och motiverad att prova.

Jag fick tid på mig att tänka och reflektera ett tag kring Transanal Irrigering, för att känna mig redo och motiverad att prova.

Det tog ett tag att vänja sig och få till alla inställningar, men nu använder jag Navina Smart dagligen och för mig har det inneburit ett helt nytt liv. Efter att jag tömt tarmen så är känslan att jag kan göra precis allt.

Tarmen är den viktigaste delen i kroppen och nu när min mage fungerar igen betyder det allt, jag kan göra precis det jag vill när jag vill.

Ladda ner vår broschyr '‘Vad är LARS? Få kontroll efter ändtarmsoperation‘Även om våra berättelser är sanna kan användarnas namn och bilder ha ändrats för att skydda deras integritet. Tack för visad förståelse.

Ämne: användarberättelser, tarmdysfunktion, Low Anterior Resection Syndrome (LARS), En verklig skillnad, Transanal irrigering (TAI), Ökad Självständighet