Hur jag reducerade antalet urinvägsinfektioner

Publicerad av Wellspect HealthCare, den 3 januari 2023 07:30:00 CET

Niko Sommer har ett mål: att ta medalj i Vinter-paralympics 2026. Han kombinerar lektioner och seminarier med skidåkning på Leopold Franzens University i Innsbruck, Tyskland. Och träningen i backarna blir mycket enklare om man har rätt sorts kateter.

Niko_se-1

2017, som 16-åring, föll han illa under ett träningsåk i skidbacken och har varit förlamad sedan dess. Ren Intermittent Kateterisering (RIK) blev en del av hans vardag.

"När jag åker skidor," säger Niko, "har kateteriseringen alltid varit ett stort problem.". Men efter att ha fått prova LoFric Origo hydrofila tappningskatetrar från Wellspect, upptäckte han flera fördelar som gjorde en verklig skillnad. "De blir inte nedkylda så fort, så jag kan alltid använda dem", säger 21-åringen.

I början tyckte jag att kateteriseringen tog lite längre tid än med min förra kateter, men jag märkte också att jag fick betydligt färre urinvägsinfektioner.

Det var vid en intervju för en tid sedan med Martin Schenk, från Rollt. Magazine, som Niko introducerades till Wellspects produkter och fick prova dem. "Först tyckte jag att kateteriseringen tog lite längre tid än med min förra kateter," säger Niko. "Men jag märkte också att jag fick betydligt färre urinvägsinfektioner. Och då började både förmågan att tömma blåsan helt tom och själva blåsmuskelns funktion att förbättras," fortsätter han.

Niko minns en kontroll hos urologen efter ungefär ett år, där han fick frågan om han ändrat något eller gjorde på ett annat sätt - vad berodde det på att hans blåshälsa hade blivit så mycket bättre? Det enda Niko hade gjort var att börja använda LoFric Origo, så det stod klart för honom att förbättringen måste bero på Wellspects produkt. Niko kände att längd och charrière (grovleken på kateterslangen) på LoFric passade hans anatomi bättre, och den riktigt hala ytan på katetrarna,  Urotonic Surface Technology, tillsammans med non-touch-tekniken som LoFric har, enligt hans uppfattning bidrog till hans förbättrade blåshälsa.

Niko förklarar, "I början kan hanteringen kanske kännas lite annorlunda och ta lite längre tid. Men känn efter själv om din kropp mår bättre och om det hjälper."

Allt nytt känns lite ovant i början...

Själv märkte han att i långa loppet var kateteriseringen med Wellspects produkter precis lika snabb som med hans tidigare kateter. "Det är ju så," tillägger Niko, "att allt nytt känns lite ovant i början."

Parathlete_Niko_Sommer_smiling_portrait

Niko Sommer

Start av Ren Intermittent Kateterisering 

Prenumerera på vår nyhetsblogg