Hur en kateter gjorde mitt liv enklare och förbättrade min livskvalitet

Publicerad av Wellspect HealthCare, den 1 november 2022 08:30:00 CET

Få kvinnor blir oroade av ett litet urinläckage när de lyfter tungt, hostar eller joggar. Ett trosskydd löser problemet. Men när urinläckaget blir värre och du tappar kontrollen, blir det ett stort problem som begränsar och styr ditt liv. Det är precis det som hände Anne. Hon är en 44-årig tvåbarnsmamma från nordvästra Tyskland, som fick diagnosen multipel skleros (MS) 2006.

AID0057571

Det här är Annes personliga berättelse. Hon bor i Tyskland där förskrivning, introduktion av RIK, leveranser och support fungerar annorlunda än i Sverige.

Från ansträngningsinkontinens till överrinningsinkontinens

Inkontinensproblemen kom smygande så sakteliga, efter MS-diagnosen. Vad som till en början bara var små läckage i samband med fysisk aktivitet som att bära barnen, utvecklades sakta men säkert till ofullständig blåstömning, minns Anne. Det kan låta banalt, men det var det inte. Den inkompletta blåstömningen resulterade i urinläckage och ett närmast pinsamt antal toalettbesök varje dag, både hemma och på andra ställen. Resturin samlades på grund av den ofullständiga blåstömningen, och gav upphov till återkommande urinvägsinfektioner (UVI).

Många som lider av tarm- och blåsdysfunktion, fortsätter att lida i tysthet. Blåsdysfunktion är ett vanligt symtom vid MS. Forskningen visar att 91% av MS-patienterna upplever någon form av blåsdysfunktion*. Annes situation är därför inte unik på något sätt. Hennes beslutsamhet att ta tag i problemet, är dock mindre vanlig. Ett betydande antal av dem som lider av blås- och tarmdysfunktion, väljer att hålla det för sig själva och lider i tysthet.

Introduktion av Ren Intermittent Kateterisering

Annes beslutsamhet att hitta en lösning för de begränsningar som hennes blåsdysfunktion innebar, ledde till att hon fick en remiss till en neurologmottagning och ett förslag att prova Ren Intermittent Kateterisering (RIK). Anne fick också en kontaktperson på Wellspect. Till hennes stora lättnad kunde hon få hjälp av en kontinensspecialist från Wellspect i sitt eget hem. Hon hade med sig informationsmaterial, en liten spegel och tillräckligt med katetrar för att räcka tills Anne fick sin första vanliga leverans.

Vi satt i lugn och ro hemma i mitt vardagsrum. Jag kunde ställa frågor och vi gick igenom hela kateteriseringsprocessen steg för steg, berättar Anne. Jag fick lära mig allt jag behövde om den kvinnliga anatomin i urinvägarna, vilka olika kateterstorlekar som finns och vad jag måste tänka på kring hygienen vid kateterisering.

Allt hanns med utan någon tidspress. Vi avslutade med ett gemensamt toalettbesök där jag fick prova engångskatetern för första gången - under vägledning och med hjälp av en liten spegel.

Ren Intermittent Kateterisering gör inte ont

Jag kände mig så lättad när kateteriseringen fungerade så bra redan från början. Ja, det kändes lite märkligt att föra in en tunn slang, vilket ju katetern faktiskt är, i urinröret men det gjorde inte alls ont. Jag tycker att det är viktigt att berätta det, för jag tror att många som lider av urinläckage oroar sig för katetern. Men det är verkligen ingenting att vara orolig för.

Färre urinvägsinfektioner med Ren Intermittent Kateterisering

Efterhand blev Ren Intermittent Kateterisering en del av den dagliga rutinen för Anne, både hemma och borta. Tack vare det kompakta formatet, ungefär som en penna, kan hon ha med sig extra katetrar vart hon än går.

Numera kateteriserar jag fyra till sex gånger per dag, och tömmer urinblåsan helt varje gång. Jag har minskat ner betydligt på antalet toalettbesök. Inget mer tryckande och klämmande på magen heller för att tömma blåsan så mycket som möjligt, förklarar Anne.

Att ta kontroll över min situation och bokstavligt talat "äga" min blåstömning ger mig en sådan styrka. Precis som förr, kan jag tömma blåsan snabbt och effektivt. Det är en sådan frihet", säger Anne. En positiv sidoeffekt av Ren Intermittent Kateterisering är också att jag drabbas av betydligt färre urinvägsinfektioner nu, tillägger hon.

Varför välja produkter från Wellspect

När vi ber henne berätta om fördelarna med att använda katetrar från Wellspect, lyfter Anne fram hur enkelt det är att beställa. Allt jag behöver göra är att få en förskrivning från min urolog på antal katetrar per kvartal. Sedan skickar jag det till Wellspect som levererar skräddarsydda produkter direkt hem till mig inom en vecka. Jag tycker också att det väldigt positivt att när jag har frågor eller problem, kan jag enkelt nå min kontaktperson när som helst.

Jag tycker det är sorgligt att för många är ämnet inkontinens helt tabu.

Jag vet att för många är ämnet inkontinens helt tabu. Jag tycker det är sorgligt. Samtidigt som knappt någon pratar om det, är det så många som är drabbade. Jag skulle råda alla som lider av inkontinens att prata med sin läkare så fort som möjligt. Bli inte socialt isolerad för att du skäms. "Precis som jag, kommer du att upptäcka att det finns effektiva produkter som kan hjälpa dig ta tillbaka kontrollen över ditt liv", sammanfattar Anne.

Du kan också lära dig mer om produkterna och vilka terapier som finns tillgängliga för att hjälpa just dig.

Läs mer om LoFric-katetrar

Kontakta oss för att få mer information om hur förskrivning går till inom den svenska sjukvården, vad som gäller kring leveranser och sortiment av katetrar i din region och vilken support du som användare kan få från Wellspect i Sverige.

Kontakta Wellspect Kundtjänst

 

Bragdalina and Motta et al, Multiple Scleorisis and Related Disorders, 2020

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK), multipel sclerose (ms), blåsdysfunktion