Hur du undviker urinvägsinfektion när du reser med katetrar

Publicerad av Serena Green, den 12 augusti 2022 08:00:00 CEST

Semester....ah! Kravlöst, avkopplande och kul! Men vänta nu! Du vill ju inte att en elak urinvägsinfektion skall följa med på din dyrbara semester! Även om det inte finns något helt säkert sätt att undvika dem, finns det några bra tips för att hindra extra besökare till blåsan från att göra dig sällskap på semestern.

AID0055133-CID55134

Det här är den sista i en serie av bloggar skrivna av den passionerade resenären och Wellspect-ambassadören Serena Green. Läs del fyra här

Min resa till Australien nyligen var fylld av varningar från lokalbefolkningen om insekter, hajar och krokodiler, som verkar finnas till enbart för en maximal skräckupplevelse. Vi lät bli att simma i Darwins dammar, ifall det fanns krokodiler, vi sprayade noggrant varje millimeter av huden med myggmedel för att inte bli bitna och vi klampade ljudligt genom bushen för att skrämma bort ormar. Men vad kan man göra för att undvika att få en urinvägsinfektion (UVI) på semestern? Hur behåller man lugnet på en smutsig toalett och hur kan du hindra dina katetrar från att bli för varma?

Kan jacuzzi och pooler öka risken för urinvägsinfektion?

AID0055153

Förhoppningsvis brukar de flesta vara medvetna om vad som orsakar UVI, men visste du att det finns några semester-relaterade orsaker som kan ge en ovälkommen infektion?

Poolen ser så lockande ut, visst gör den? När du har jobbar upp svetten i solstolen, i butikerna eller på utflykter vill du bara dyka i och kyla ner dig! Men vänta...visste du att pooler och jacuzzis kan ge dig en semester-UVI?

Även om de medicinska åsikterna inom ämnet går isär, så har jag oftast fått rådet av min läkare att alltid undvika jacuzzis. Ja, de innehåller klor, men den varmare temperaturen och personliga hygienen hos andra användare kan göra att jacuzzin blir rena himmelriket för E-coli, den bakterie som orsakar mer än 75% av alla UVI:er. Och, vårdpersonal har berättat för mig att pooler också kan vara en grogrund för bakterier, särskilt de som inte underhålls ordentligt eller om klorhalten inte är tillräcklig.

Så himla trist! Du är värd ett dopp i poolen! Det finns några enkla råd du kan följa för att minska risken för en infektion. Innan du hoppar i, ta en titt på poolen och poolområdet. Ser det fräscht och välunderhållet ut? Är vattnet klart? Grumligt vatten kan tyda på att klorhalten inte är rätt och att bakterier kan frodas.

Njut av en simtur, men gör vad du kan för att undvika bakterietillväxt när du kommit upp ur poolen. Varma och fuktiga badkläder är en underbar miljö för bakterier, så när du klivit upp, duscha direkt och byt till rena, torra badkläder.

Efter att ha duschat, brukar jag välja att självkateterisera, för att göra vad jag kan för att spola ut eventuella bakterier som kan försöka smita in i min blåsa. Mitt sista tips är att tänka på vätskebalansen - drick mycket vatten för att fortsätta spola igenom urinvägarna.

Att använda katetrar för kvinnor på semestertoaletter

AID0055154

Inget går upp mot att kateterisera hemma hos dig själv. Du har dina egna grejer där och om bara inte ungarna bankar på dörren, är det ingen som står i kö till toaletten. Jag är rätt grym på att packa, men inte ens jag kan fixa att få med min egen toalett på semestern!

Semestertoaletter verka finnas i två kategorier - de ultrarena, med bra belysning, väldesignade och fräscha eller de mörka, smutsiga, fuktiga som enbart ren desperation kan motivera dig till att använda. Så hur kan du förbereda dig för alla tänkbara varianter av semestertoaletter?

När jag är ute och far tar jag alltid med minst dubbla antalet katetrar som jag tror mig behöva för en dag, en liten tvål (förmodligen "införskaffad" i hotellets badrum), min fickspegel, våtservetter och handdesinfektion. Jag lägger allt i en väska med krok så att den går att hänga upp. Om jag har oturen att hamna på toaletten från helvetet (oftast på ett tåg), vet jag att jag kan känna mig säker med rena händer, jag kan hänga upp min väska på dörren eller låset, så att mina saker inte behöver hamna på golvet och om dåligt ljus eller tågets krängningar gör att jag inte får in katetern, har jag gott om reservkatetrar så att jag kan försöka igen.

Min väska var oumbärlig när jag vandrade på Nya Zeeland - utetoaletterna vars väggar behövde förankras med vajrar på grund av starka vindar hade alla utmaningar - dörrar som var öppna både uppe och nere, inget rinnande vatten, minimalt utrymme, vindstyrkor som fick hela toaletten att skaka och allt annat än trevliga dofter från tidigare användare...

När det gäller potentialen till köbildning utanför din toalett, har jag inget magisk trick som får den att försvinna! Ibland struntar jag helt enkelt i att folk får vänta utanför. Men ibland känns läget förtvivlat och jag kan knappt vänta på att få ut de sista dropparna! Om du är på ett flyg, brukar det vara lugnt att gå på toaletten medan det serveras mat. Åker du på en dagsutflykt med buss, gå på toaletten så fort du kommer fram till ett stopp. Dina medresenärer tenderar att rusa iväg och ta kort först och sedan gå på toaletten, så du har gott om tid och slipper oroa dig för kö utanför. Om det finns en handikapptoalett, använd den. Där brukar finnas gott om plats och det är inte så många som använder den. Trots allt, stressen över en möjlig köbildning sitter bara i ditt huvud. Jag tror inte att de andra toalettbesökarna står där med tidtagarur och, ärligt talat, du kommer aldrig att träffa dem igen, så slappna av!

Höga temperaturer kan skada katetrarna

AID0055151

Du har hållit dig själv sval genom ett dopp i poolen. Du har behållit lugnet när du hamnat på en skum offentlig toalett eftersom du har en väska med hygiengrejer - men har du funderat på hur du skall hålla dina katetrar svala?

Vår kombinerade flyg- och biltur i Australien var knepig - vi packade bilen full med våra väskor och körde till nästa ställe, och stannade på vägen för vandring eller sightseeing. Vi fick en stekhet vandring i Kakadu National Park, men bilen (och min väska!) blev ännu varmare. Jag använder LoFric Sense tappningskatetrar och på asken står det "förvaras torrt och i rumstemperatur" - inte helt lätt när du har 26 kartonger med katetrar i en svart väska, i en bil, parkerad i 380 C sommarvärme! Vi blev snabbt mästare på att placera min väska i en skuggig del av bilen och att hitta en parkeringsplats i skuggan. Vissa dagar planerade vi så att vi tog oss till nästa ställe så fort som möjligt, lastade ur väskorna och gav oss ut igen, med väskorna kvar i ett svalt rum. Jag köpte också några kylväskor och kylblock för de dagar när vi blev tvungna att lämna katetrarna i den varma bilen. De höll sig svala och jag slapp oroa mig för att saltlösningen skulle ha blivit jättevarm när vi väl kom tillbaka till bilen! Väskorna funkade fint till våra picknick-luncher också!

Jag hoppas att de här resebloggarna har gett dig några användbara tips när du skall ta med din blåsa på semester. Med lite planering i förväg, känner du dig förhoppningsvis trygg i att självkateterisering när du inte är på hemmaplan inte är något att vara rädd för. Har du fler tips och idéer? Det vore toppen att få höra ifrån er med tips för att göra semestern ännu bättre.

Världen är fantastisk och det finns så mycket att upptäcka! Låt inte din blåsa hindra dig! Trevlig semester.

Om du planerar att resa utomlands kan vårt Reseintyg göra det lite enklare. Beställ ditt här:

Ladda hem reseintyg

Vill du läsa fler resebloggar av Serena? Prenumerera på vår blogg och få fler tips och tricks från Serena och andra användare av våra produkter!

Prenumerera på Wellspect Blogg

Notera att sjukvårdsystemen i olika länder skiljer sig åt och att servicen till användare av våra produkter kan variera beroende på land.

 

Ämne: LoFric, Resa med katetrar