Hjälp för personer med funktionell tarmdysfunktion

Publicerad av Gunilla Olsson, den 5 mars 2020 09:50:00 CET

Del 1 i en serie av tre inlägg där vi diskuterar hur Transanal Irrigering (TAI) kan hjälpa personer med funktionell tarmdysfunktion.

functional-bowel-1

”Jag vaknade en morgon…”

“Alltihop började 2015 när jag vaknade en morgon och upptäckte att min säng var genomblöt. Det var hemskt, och pinsamt eftersom jag delar säng med min man. Jag kämpade med att hantera mina symtom genom att vakna tidigt och byta om innan min man vaknade, men det lyckades inte alltid. Jag var generad. Jag kunde inte berätta för någon. Jag kunde knappt gå ut av rädsla för "olyckor". Jag använde skydd, hade extra i väskan och till och med ombyteskläder under en period. Till slut gick jag till doktorn och fick många tips som inte verkade fungera på mig.”
Sarah

Visste du att ungefär 7 av 10 lider av liknande problem? Funktionell tarmdysfunktion är en del av vardagen för många människor: något är fel med hur tarmar och mage fungerar, men alla organ är normala. Vanliga symtom kan vara avföringsinkontinens, smärta, uppblåsthet, förstoppning eller känslan av att tarmen inte är helt tömd. Smärtan och oron för olyckor kan ofta göra att människor med funktionell tarmdysfunktion tvingas att leva ett väldigt begränsat liv.

Många som har den här typen av problem har en tendens att behöva stå ut med dem mycket längre än patienter med neurologisk tarmdysfunktion. Eftersom organen verkar normala, behöver ofta patienter med funktionell tarmdysfunktion ofta gå igenom mer noggranna undersökningar och utvärderingar än patienter med neurogen tarmdysfunktion för att utesluta någon bakomliggande sjukdom.

Transanal irrigering (TAI) är en terapi som gör det möjligt för personer med funktionell tarmdysfunktion att våga lita på sin kropp igen och återfå ett normalt liv.

Lyckas med TAI

Ämne: tarmdysfunktion, funktionell tarm