"Hitta en lösning – inte en ursäkt!"

Publicerad av Gunilla Olsson, den 1 augusti 2019 11:03:00 CEST

Pararyttare, bloggare och inspiratör - Evie ökar medvetenheten kring dolda funktionshinder som grundare av The Evie Toombes Foundation, och inspirerar andra att leva livet fullt ut trots att det kan vara jobbigt.

evie-bp

Ett erkännande av hennes framgångsrika arbete var när hon nyligen tilldelades utmärkelsen The Inspirational Child Award, som hon fick ta emot personligen av hertigen och hertiginnan av Sussex. Evie Toombes Foundation besöker skolor och andra verksamheter för att öka medvetenheten kring barn med dolda funktionshinder. Evie har också skrivit en bok, "Lucy går till skolan" som handlar om hunden Lucys första dag i skolan. Eftersom barn har lätt för att sympatisera med djur, har det varit ett bra sätt att få fram budskapet. Evie får många inbjudningar och reser mycket för att kunna vara ute och berätta så ofta som möjligt, trots att hon hela tiden är beroende av viss specialistvård. 

Evie föddes i november 2001 - och såg ut att var en frisk baby med ett rött märke vid ryggslutet. När hon var 6 månader fick hon efter en undersökning diagnosen fjättrad ryggmärg med en fettumör. När ryggmärgen sträcktes ut allteftersom hon växte, började det påverka de normala funktionerna hos urinblåsa och tarm och även hennes ben.

Att få diagnosen, Lipomyelomeningocele (fettryggmärgsbråck), som är en form av Spina Bifida, innebar nya utmaningar för Evie och hennes familj. Efter en lyckad 6 timmar lång operation kunde Evie använda benen igen, men det blev också uppenbart att hennes blås- och tarmfunktioner hade påverkats och att hon skulle behöva kateterisera sig.  

Det var då de riktiga utmaningarna började. Att behöva kateterisera sin 3,5-åring var tredje timma varje dag, blev en enorm belastning för föräldrarna. Tack och lov upptäckte Evies mamma att musik hjälpte henne att fokusera på annat och ligga stilla under proceduren. Sakta men säkert gick det bättre och kateteriseringen gav Evie och hennes föräldrar mer frihet och självständighet, och gjorde det möjligt för henne att ägna sig åt sin stora passion: ridning. 

Se filmen om Evie: