Har du koll på dina skedar?

Publicerad av Anna Westberg, den 28 december 2017 16:32:00 CET

Visserligen är det torsdag idag och enligt svensk tradition därmed dags att servera ärtsoppa, men det är en annan slags skedar som vi talar om nu. Skedar som metafor för den mängd energi vi har tillgång till. Skedar som blankputsade och fina skiner som silver, men som kan slitas ut och bli oanvändbara – om man inte är lite förutseende och planerar sin tid. Vill du veta mer om The Spoon Theory?

wellspect-spoon-theory-4.jpg

Ingens energi är oändlig och någon gång tar den slut även för de mest energiska personerna. Vi måste alla hushålla med våra resurser. Det är inte så välbetänkt att ta ut oss fullständigt redan under dagen om vi vet att det väntar mer till kvällen som vi behöver lägga kraft på. Men för en person med funktionsnedsättning, en sjukdom eller diagnos är det ännu mera viktigt att ha koll på sina energidepåer – eller sina skedar.

Allt kostar skedar

Tänk dig att allt du gör kostar en sked och att du sitter på ett lager av X antal skedar som du har tillgång till under en dag. Du har bara detta antal skedar och med dem ägnar du dig åt olika energikrävande aktiviteter, till exempel att gå och handla, plugga till ett prov, hämta och lämna på dagis, gå till tandläkaren, träna på gymmet, besöka en vän som bor på andra sidan staden, och så vidare. Allt kostar skedar och vips så gapar bestickslådan så tom, så tom. Du får vackert vänta till imorgon för att kunna använda skedarna på nytt.

Du som läser detta och är frisk, kan istället föreställa dig att du är sjuk eller har någon typ av funktionsnedsättning, synlig eller inte synlig. Samma aktiviteter som beskrivits nyss, kostar nu kanske dubbelt så många skedar. Att gå och handla kräver mycket mer energi än om du vore frisk. Till och med så vardagligt enkla saker som att duscha, laga frukost och fylla diskmaskinen kostar skedar, beroende på hur allvarlig sjukdomen eller nedsättningen är. Att ”ge allt” är en synnerligen kortsiktig strategi. Energin är i högsta grad ändlig och återhämtning blir därför än viktigare att planera in.

"Du ser ju så frisk ut..."

The Spoon Theory skapades ursprungligen av Christine Miserandino, själv sjuk i SLE, en sjukdom som orsakar henne kronisk smärta och utmattning. Christine blev till slut hjärtligt trött på att ständigt behöva förklara sig, då sjukdomen i hennes fall inte syns utanpå – och hon ”ser ju så frisk ut”.

Skedarna blev hennes sätt att illustrera hur hon och alla andra med diagnoser och olika funktionsnedsättningar, hela tiden måste avväga hur de ska distribuera sin energi så att den räcker hela dagen. Vad behöver prioriteras och vad måste väljas bort? Det finns bara ett antal skedar och allt du gör kostar. 

wellspect-spoon-theory-3.jpg

Har du en sked över?

Så, har du koll på dina skedar? Och har du respekt för och tar hänsyn till andras antal skedar? Tänker du på att en del människor tampas med ett ständigt underskott av skedar, att de alltid måste vrida och vända på dem för att kunna ha minsta energi kvar att göra det de vill och längtar efter? Kanske har du en sked över för att stötta dem en smula?

Och om du tillhör dem som ständigt kämpar med att hushålla med energin: har du förbarmande med dig själv om orken tar slut? Metaforen med skedarna kan hjälpa dig att inte driva på dig själv för hårt, för den ger en tydlig bild av vad som faktiskt står på spel.

Läs mer här:

The Spoon Theory

Ämne: hälsa