Håll ut – jag vet att det känns jobbigt!

Publicerad av Anna Mars, den 17 januari 2019 13:31:00 CET

Hitta mig på:

Gunilla Åhrén är 57 år och har en medfödd funktionsnedsättning, hon föddes utan vänster underarm. I detta inlägg berättar Gunilla om hur hon vid 30 års ålder ramlade av en häst och ådrog sig en ryggmärgsskada, och introduktionen av Ren intermittent kateterisering (RIK), blev desto mer svårhanterad.

180530 Gunilla Åhrén

Att lista ut hur det skulle gå till att självkateterisera mig med tanke på att jag saknar en hand och är ryggmärgsskadad var minst sagt en utmaning. Just därför är erfarenhetsutbyte så viktigt, efter 27 år lär jag mig fortfarande av andra. Det kan betyda ganska mycket i förenklad livsstil.

När jag var nyskadad kändes det som ett jättehinder att RIKa mig. Jag var fullständigt fokuserad på att säkerställa att jag hade tillgång till toalett med jämna mellanrum, stressad över att det skulle ta lång tid och allmänt frustrerad över att behöva självkateterisera mig. Något man gör 5 gånger per dygn får inte vara så strulig! Av den anledningen är det så viktigt att det finns ett brett sortiment av tappningskatetrar - vi har alla helt olika förutsättningar för vad som funkar eller inte. För mig fungerar LoFric Sense bäst, den nya förpackningen är enkel och smidig.

Eftersom jag kommer tappa mig resten av livet är det viktigt att inte är för många moment, och då är det fördelaktigt att LoFric Sense är förfylld, lättaktiverad och enkel att öppna. Då känns det inte som en jobbig procedur utan bara fungerar!

Jag har gjort en resa där det i början var otroligt jobbigt till att idag inte tänka på det överhuvudtaget. Till en början RIKade jag mig alltid i sängen, men med övning lärde jag mig att RIKa mig sittandes i en stol och nu kan jag självkateterisera mig oavsett var jag befinner mig. Vid de tillfällen jag inte har tillgång till toalett tar jag med en urinuppsamlingspåse.

Mitt bästa tips till dig som ska påbörja RIK är: håll ut – jag vet att det känns jobbigt i början och att det är mycket som känns oöverstigligt. Hur ska jag kunna leva med det här? Ska det vara så här hela livet?

Det låter klichéartat, men det blir bättre. För många kvinnor med ryggmärgsskada är det ett stort fokus på blåsan och att inte kissa på sig. Kateteriseringen ska ske så många gånger per dygn vilket kan kännas väldigt jobbigt till en början. Ja, det är jäkligt jobbigt, det sticker jag inte under stolen med men det kommer kännas mindre jobbigt med tiden och till slut går självkateteriseringen per automatik och känns inte längre som ett hinder.

Tack för att du tog dig tid att läsa!
Gunilla

Fler tips vid start av RIK

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK), ryggmärgskada, gästblogg