Håll din blåsa glad på semestern

Publicerad av Serena Green, den 2 augusti 2022 08:00:00 CEST

Rulla ut din handduk på solstolen! Du har löst allt med planering och packning, du har klarat utmaningarna på flygplatsen och fixat flygplanstoaletten med turbulens galant! Äntligen är det dags för dig och din blåsa att njuta av en välförtjänt semester!

AID0055112-CID55116

Det här är den fjärde i en serie av bloggar skrivna av den passionerade resenären och Wellspect-ambassadören Serena Green. Läs del 3 här.

När jag väl har kommit såhär långt på någon av mina resor, oavsett om jag flugit, åkt bil eller båt, har jag hela tiden varit väldigt noga med att ta regelbundna toalettpauser, har sett till att hålla vätskebalansen och prioriterat den personliga hygienen eftersom jag självkateteriserar på resan.

Jet-lag störde min kateter-rytm

Hemma verkar mina njurar och blåsa fungera ungefär likadant, dag efter dag. Jag vaknar vid 7 och självkateteriserar när jag har tagit min morgondusch. Eftersom jag inte känner av när blåsan är full, kissar jag efter klockan på förmiddagen, efter lunch, innan jag går till gymmet vid 5-tiden och vid läggdags runt 22:30. Mina aktiviteter och hur mycket jag har druckit de senaste 24 timmarna avgör hur mycket urin jag producerar. Med det i bakhuvudet och eftersom jag kissar ganska mycket på morgonen funkar det här schemat för mig och min kropp.

Att åka på semester gör att schemat definitivt rasar ihop! När jag flugit långt får min blåsa jet-lag! Det kanske bara är min kropp som får fnatt, och jag skulle gärna vilja veta om du upplever samma sak. De första dagarna i en ny tidszon fortsätter min blåsa att jobba efter engelsk tidtabell. Så fort vi kommer till en ny tidszon justerar jag mitt schema efter det - jag självkateteriserar efter min morgondusch, kissar 3 eller 4 timmar senare etc. Det är ingen tävling om vilken tidszon som vinner, och efter ett par dagar har mina njurar och blåsa anpassat sig till den nya tidszonen - jag behöver bara ta med lite extra katetrar att använda medan min kropp anpassar sig. Det kan hända att jag behöver kissa en stor volym ett par gånger på eftermiddagen/kvällen, så det är smart att lägga in ett extra toalettbesök så att det inte byggs upp för mycket urin i blåsan. Kontentan av den här historien är att alltid packa extra katetrar eftersom du inte vet hur dina njurar och blåsa kan påverkas av tidsomställningen.

Att bibehålla vätskebalansen betyder mer ren intermittent kateterisering

Oavsett var i världen jag befinner mig eller vad jag gör, så försöker jag hålla vätskebalansen i schack med vatten. Hemma i det svalare engelska klimatet, är det oftast lätt, men att åka till ett varmt land kan påverka din vätskebalans. Alla är olika och åsikterna medicinskt skiljer sig lite åt, men jag siktar på att dricka 2 till 2,5 liter vatten varje dag, särskilt om jag varit på ett svettigt spinningpass på gymmet! Är du på ett nytt ställe, är det svårare att veta vad som är tillräckligt. För ett tag sedan var jag i Darwin, i Australien, där genomsnittstemperaturen på dagarna var 370 C, det var fuktigt och jag gav mig ut för att springa vid 06:30. Det bästa sättet jag kunde hitta för att se om jag fick i mig tillräckligt mycket vätska var att titta på färgen på min urin. Om du gillar lantliv, skall en kropp som fått tillräckligt med vätska producera urin i färg som ett halmstrå. Är du vinälskare, skall din urin ha samma färg som pinot grigio!

Skål!

Bara för att du har tagit med din blåsa på semester, betyder det inte att den kan koppla av och bara vila. Det är faktiskt tvärtom!

AID0055155

Du kanske dricker mer vätska på semestern för att det är VARMT! Eller om du åker skidor, så blir den där förmiddagschokladen extra vätska för dig. Du kanske unnar dig en extra öl eller drink. Allt extra som du dricker, särskilt med alkohol, kan innebära några fler toalettbesök än vanligt. Ännu en anledning att packa extra katetrar; stå inte utan!

Om du tänker ta med din blåsa på semester, låt dig inte frestas att packa lätt när det gäller dina katetrar; du kan lätt stå där utan när du självkateteriserar! Jet-lag, att hålla uppe vätskebalansen och ändrade dryckesrutiner kan göra att du behöver kateterisera fler gånger varje dag. Planera och packa klokt så att du verkligen kan njuta av dina semesterdrinkar!

Om du planerar att resa utomlands kan vårt Reseintyg göra det lite enklare. Beställ ditt här:

Ladda hem reseintyg

Vill du läsa fler resebloggar av Serena? Prenumerera på vår blogg och få fler tips och tricks från Serena och andra användare av våra produkter!

 

Prenumerera på Wellspect Blogg

Notera att sjukvårdsystemen i olika länder skiljer sig åt och att servicen till användare av våra produkter kan variera beroende på land.

 

Ämne: LoFric, Resa med katetrar