Fyra steg - och livet blev plötsligt helt förändrat

Publicerad av Anna Dulén, den 16 juli 2020 09:00:00 CEST

Hitta mig på:

Fyra steg upp i trappan – och sedan blev allting svart. Michael, då 54 år gammal, skulle bara upp på andra våningen hemma hos sig och förbereda en lektion till dagen därpå, när olyckan inträffade: han svimmade och föll så olyckligt att han bröt nacke och rygg. Fyra steg – och livet blev plötsligt helt förändrat.

wellspect-blog post-michael illustration
Bilden är en illustration.

- Jag har så kallad tetraplegi, berättar Michael. Jag har viss känsel men ingen kontroll – det är en komplett skada på C6/7 som har lett till både fysisk och neurologisk funktionsnedsättning.

Efter att ha legat i sträck i tre månader på ryggskadeenheten i Sheffield, England blev det ytterligare åtta månader på rehab. Idag, tio år senare, är Michael pensionär på halvtid. Som utbildad kock gillar han god mat och är dessutom mån om att odla de grönsaker han tillagar själv på ett bra och ekologiskt sätt, så han tillbringar mycket tid ute i sin trädgård. Här får han både frisk luft och motion.

Att jobba i trädgården är ett av mina största intressen. Det ger mig glädjen i att se saker växa och få äta det jag själv har odlat.

Michael menar att han alltid har haft lätt för att anpassa sig och gå vidare i livet, att använda de möjligheter som finns och göra det bästa av dem. Han kör bil med handreglage – och har monterat in en sele till förarsätet som håller honom upprätt och ger honom stabilitet nog att kunna styra bilen. Den ständiga smärtan som också är ett resultat av skadan, parerar han genom att hålla sig sysselsatt.

Tarmskötseln blev ett problem redan från början. Michael oroade sig ofta för att det skulle ske små olyckor och denna rädsla begränsade honom mer än vad han själv ville.

Någon kanske frågade om jag ville följa med någonstans, och då sa jag: ”nja, jag vet inte om jag kan”, eller ”hur länge dröjer det innan vi är hemma igen?”. Det gjorde mig frustrerad redan från början att tarmfunktionen påverkades. Jag funderade på hur jag kunde sköta tarmen och vad jag kunde göra för att bli mer självständig, men på den tiden kunde jag inte hitta någon lösning på situationen. Men en lösning finns och den heter transanal irrigering (TAI). 

- Tarmen är en jätteviktig del av livet och jag förstår inte varför folk inte vill prova på TAI, säger Michael. Kanske förstår de inte hur lätt det faktiskt är att utföra. TAI ger enorma fördelar och ökar självförtroendet otroligt mycket.

Här är en lista på Michaels tips för att känna sig trygg med TAI:
  • Skriv upp allt du äter i en dagbok. Då kan du alltid gå tillbaka och hitta orsaken ifall du inte mår bra.
  • Notera din passagetid i tarmen. Michaels är till exempel mellan 48 och 72 timmar.
  • Undvik stark chili, stark curry eller annan mat med väldigt mycket kryddor
  • Var inte rädd för att titta på resultatet i toaletten – där har du synliga bevis för hur tarmen mår

Kort sagt, notera det du sätter i dig, känn efter hur det får dig att må och inspektera resultatet: då lär du dig vad som passar just din kropp.

Ladda ner guiden 'Leva med Transanal irrigering'

Ämne: transanal irrigering