Från sjuksköterska till patient – mina erfarenheter av ryggmärgsskada

Publicerad av Gunilla Olsson, den 4 juni 2020 09:41:00 CEST

Aktiv ryttare och erfaren sjuksköterska - plötsligt hamnade Sallyanne Haigh på andra sidan inom vården när hon ramlade av sin häst och fick en ryggmärgsskada.

Sallyann Haigh intermittent catheter user riding horse after spinal cord injury

Ingen är väl någonsin förberedd på en sådan livsomvälvande händelse som en ryggmärgsskada (RMS), men med hjälp av sin yrkeserfarenhet lyckades Sallyanne navigera sig igenom den långa vägen av rehabilitering och byråkrati i vården. Som tonårsmamma och prisbelönt tävlingsryttare sattes Sallyannes flexibilitet, mod och påhittighet verkligen på prov när hon tvingades lära sig hantera effekterna av skadan och anpassa sig till en ny kropp, och ett nytt liv. 

När man pratar med Sallyanne slås man direkt av hennes styrka och positiva attityd. Vi pratade om kateterisering och utmaningarna man ställs inför med en ryggmärgsskada när det gäller rehabilitering och träning. 

Under sina 25 år som sjuksköterska har Sallyanne hunnit arbeta både inom allmänsjukvården, som specialiserad inom palliativ vård och som chef för ett team inom hemsjukvården. De erfarenheterna hjälpte henne att slippa fastna i ineffektiva behandlingar och terapier och själv ta kontroll över sin rehabilitering och vård. 

Eftersom hon förlorat känseln och kontrollen över sin blåsa fick hon direkt en kvarliggande kateter som orsakade flera urinvägsinfektioner (UVI) , på grund av bakterier som växte till eftersom blåsan inte tömdes helt. Om den inte behandlas, kan en UVI bli livshotande. Efter 14 dagar fick hon börja med ren intermittent kateterisering (RIK)  med hjälp av en engångskateter för att tömma blåsan

Att undvika urinvägsinfektion

Jag fick en kateter - en lång kateter som behövde aktiveras manuellt för att bli hal. Den gav mig UVI och stänkte över hela mig när jag öppnade den. Hade jag inte känt till vad som fanns på marknaden hade jag säkert blivit fast med den länge.

Kateteranvändare inser ofta att de behöver prova flera olika sorters katetrar innan de hittar rätt. Katetrarna skiljer sig åt i längd och omkrets, och alla kroppar är olika - när det gäller katetrar finns det inte en storlek som passar alla. Det var likadant för Sallyanne, som provade flera olika innan hon hittade en kateter som passade hennes kropp, behov och livsstil och hjälpte henne vara självständig. 

Den var relativt kort, diskret, passade i min handväska och skvätte inte ner mig när jag öppnade den. Men viktigast av allt, ytan var skonsam.

En skonsam yta gör det lättare både att föra in och dra ut katetern, utan att orsaka skador på urinröret (som urinen rinner genom från urinblåsan) vilket kan leda till UVI. Sedan Sallyanne hittade rätt kateter - för mer än två år sedan - har hon inte haft några UVI:er. 

Precis som för många andra med en ryggmärgsskada är det inte oförmågan att kunna gå som har varit det jobbigaste, utan blåsproblemet - eftersom det begränsar tillvaron så mycket på grund av en ständig oro för läckage och letandet efter en toalett. Tillsammans med medicinering och botox-injektioner i blåsan för att kontrollera spasmer, har kateteriseringen hjälpt Sallyann återfå en normal blåsrutin:  

Det är som att få tillbaka livet - jag tänker inte på det, det är bara något jag gör.

Ladda ned ryggmärgsskadebroschyren för kvinnor

Ämne: ryggmärgskada