Förlora funktionen = förlora självkänslan?

Publicerad av Gunilla Olsson, den 9 september 2019 11:51:00 CEST

Det finns alltid en viss oro när du går till doktorn. Du utlämnar dig helt till någon annan och kan känna dig sårbar, särskilt om ärendet är lite känsligt. Vi har i en undersökning frågat kateteranvändare från Tyskland, Italien och Sverige hur de upplever att leva med urinvägsproblem och täta läkarbesök.

wellspect-intermittent-catheterization-patient-meeting-dignity

Att leva med urinvägsproblem

Många som är drabbade av urinvägsproblem upplever att de tappat en del självförtroende och kämpar med låg självkänsla. I undersökningen berör många den här typen av känslor. Alla som svarade på våra frågor menar att de känner sig osäkra med att vara ute på stan, några oroade sig även för relationer, socialt liv och arbete.

"Det begränsar min vardag, på arbetet och vid sociala aktiveter."


"Jag känner mig deprimerad på grund av att jag inte kan tömma blåsan på vanligt sätt. Jag är ofta sjuk och när jag går ut eller till arbetet kan jag inte slappna av eftersom jag oroar mig för olyckor."


"Jag känner mig osäker. Jag ifrågasätter bilden av mig själv som kvinna. Det är svårt att inse och acceptera att jag, en kvinna på 42 år, inte kan kontrollera min kropp."

En del av dem vi frågade känner sig frustrerade, medan andra har accepterat sina blåsproblem - inte minst om de har haft problem länge och hittat fungerade behandling och bra sätt att hantera situationen.

Ren Intermittent Kateterisering (RIK)

Personerna vi frågade använder tappningskatetrar för att tömma urinblåsan och vi var nyfikna på hur de introducerades till ren intermittent kateterisering (RIK). Hur kändes det att börja använda kateter?

"I början var jag inte så förtjust i det hela... Det tog tid i början, men nu har det blivit en del av min vardag och jag tänker knappt på det längre."


"Jag började kateterisera mig redan som barn och fick hjälp av min mamma. I början var det svårt att hitta rätt när jag skulle föra in katetern, men jag övade med en spegel och nu gör jag det helt på känsla."


"Jag ville lära mig så fort jag bara kunde, så att jag inte skulle vara beroende av min mamma. Det ger mig frihet att klara mig själv.


"Första gången träffade jag en sjuksköterska som var ganska okänslig, men sedan tog en annan sköterska över och hjälpte mig på ett väldigt försiktigt och omtänksamt sätt. Hon hanterade den känsliga situationen väldigt bra."

Hitta rätt ton

Många med urinvägsproblem menar att vårdpersonalen spelar en central roll i att göra starten på självkateteriseringen så smidig som möjligt. Ämnet kan vara känsligt och de användare som vi pratade med föredrog när vårdpersonalen avdramatiserade det hela, men ändå behöll en respektfull ton.

"Det är viktigt att ha en vänlig person att prata med och kunna beklaga sig för när det behövs. Det är inte så lätt för vänner och familj att förstå min situation.”


"Mina blåsproblem påverkar mig väldigt mycket och allt som kan hjälpa mig återupprätta självförtroendet är värdefullt för mig. Att bli bemött med respekt inom vården, och även lära mig respektera mig själv igen, är viktigt."


"Kunskapen är begränsad ibland. Du skall inte behöva fråga om de bästa produkterna, sjuksköterskan skall känna till dem och erbjuda dem ändå. Det tog lång tid innan jag upptäckte att det fanns hydrofila katetrar."


"Jag kände mig inte bekväm med att fråga i början, men jag tror det hade att göra med min olyckshändelse. Jag har fått bra stöd från personalen som svarar på alla mina frågor - även de dumma, men självklart måste jag våga fråga först…"

Klicka på knappen för att lära dig mer om din urinblåsa, intermittent kateterisering och vad som är viktigt att ta hänsyn till när du väljer kateter.

Ladda ner vår guide för kvinnor med urinvägsproblem

Ämne: ren intermittent kateterisering (RIK), integritet