5 skäl att prova transanal irrigering (TAI) på barn med tarmdysfunktion

Publicerad av Helene Klasson, den 24 augusti 2017 15:05:00 CEST

Hitta mig på:

När ett barn har tarmproblem påverkar det ofta hela familjen. Många kämpar alldeles för länge med dieter och läkemedel utan tillfredställande resultat. Men det finns andra lösningar!

Barn med tarmdysfunktioner kan få ont, vara uppblåsta i magen, sakna aptit och ha små avföringsläckage. En del barn gör på sig flera gånger om dagen vilket leder till förlägenhet och social osäkerhet.

En tarmterapi som funkar

Till att börja med får många familjer råd om diet, aktiviteter och olika typer av mediciner (bulkmedel, mjukgörande och laxerande). För en del barn räcker detta, men för många upphör inte problemen.

Många föräldrar lägger ner mycket tid i sina försök att hitta den rätta behandlingen för sina barn. Varje misslyckat försök dränerar dem på energi och kan leda till en känsla av hopplöshet. Många fortsätter med dessa konservativa metoder utan att känna till att det finns ytterligare ett behandlingssteg som inkluderar transanal irrigering (TAI).

Transanal irrigering

Transanal irrigering är en teknik som effektivt sköljer genom tarmen med vanligt vatten. Vattnet förs in via en kateter som hålls på plats med en liten ballong som också hindrar vattnet från att rinna ut igen medan behandlingen pågår. Vattnet mjukar upp avföringen och sätter igång de naturliga tarmrörelserna (peristaltiken) som trycker ut bajset. När ballongen töms på luft och katetern tas bort, rinner avföring och vatten ut.

Dessa är de främsta skälen till att prova transanal irrigering

1. Minskar risken för olyckor


När metoden används regelbundet, tömmer den tarmen så effektivt att den förblir tömd tills nästa irrigering, vilket minskar risken för olyckor.

2. Ger kontroll

Transanal irrigering (TAI) förhindrar små avföringsläckage och ger kontroll över när och var tarmtömningen ska ske. Många familjer väljer lämpliga dagar att göra detta som passar in i skolschemat och med andra aktiviteter.

3. Det är säkert

Inga mediciner eller kirurgi behövs – bara ljummet vatten, baserat på det faktum att tarmen börjar röra på sig när den stimuleras av vatten.

4. Det sparar tid

När ditt barn väl har lärt sig proceduren och kroppen har anpassat sig till den, tar irrigeringen mellan 15 och 60 minuter, jämfört med de timmar det tar att använda de konservativa metoderna. TAI används vanligen varje dag, varannan dag eller två gånger i veckan beroende på barnets behov.

5. Skapar självförtroende och öppnar upp för ett socialt livwellspect-tai-for-barn-med-tarmdysfunktion.jpg

Målet med TAI är att återfå en välfungerande tarm som tillåter din familj att leva ett normalt liv som inte är begränsat av tarmproblem. Minskad risk för olyckor skapar självförtroende, sparar tid och öppnar upp för ett mer socialt liv, både för barnet och familjen. En mer förutsägbar rutin gör också föräldrar mer trygga när barnet är utanför hemmet, till exempel i skolan eller med kompisarna.

Ämne: transanal irrigering