Fem viktiga punkter för män

Publicerad av Anna Westberg, den 23 november 2017 16:00:00 CET

Det är november, männens månad och därför kallad movember. Det är nu Mustaschkampen pågår för att uppmärksamma de sjukdomar som bara män kan få, framför allt prostatacancer som är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige. Icke att sammanblanda med förstorad prostata som är en annan diagnos som män kan få. I veckans bloggpost får du träffa professor Ralph Peeker som förklarar skillnaderna mellan dessa två sjukdomar. Men först några viktiga hälsotips till alla män! 

wellspect-5-punktsprogram.jpg

Prostatacancerförbundet har satt upp ett program om fem punkter för ett bättre och längre liv för män. Nedan finner du en summering.

 1. Motionera regelbundet (män motionerar mindre än kvinnor)
  Fördelarna är många: du får inte bara en snyggare och starkare kropp. På köpet får du bättre koncentrationsförmåga och sover bättre. Ta varje tillfälle att röra på dig i vardagen.
 2. Ät rätt och rök inte (män äter mindre hälsosamt än kvinnor)
  Ät regelbundet och variera din kost. Grönsaker, frukt och bär är guld för din kropp. Undvik skräpmat och rök inte!
 3. Stressa mindre (män dör 4 år tidigare än kvinnor)
  För mycket stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Pausa oftare i vardagen och tillåt dig att ”bara vara”.
 4. Börja tala om din hälsa
  Vårda dina relationer, öppna upp och börja tala om din hälsa med dina kompisar/närmaste – då blir det lättare att lägga om livsstilen.
 5. Ta PSA-prov om du är över 45 år – Vid tidig upptäckt går prostatacancer att bota
  Om prostatacancer upptäcks tidigt går den att bota. Män besiktigar kontinuerligt sina bilar för att ha kunskap att bilen fungerar som de ska. Samtidigt är det många män som inte går på hälsokontroller. Livet är kort, så ta tag i din hälsa nu!

Då så, genom att följa dessa tips är grunden lagd för en bättre hälsa.

Cancer kan dock smyga sig på ändå, så det gäller att vara uppmärksam på symptom som kanske dyker upp och gå till läkare i tid. Skaffa dig den kunskap du behöver — vad är till exempel skillnaden mellan godartad prostataförstoring och prostatacancer? Professor Ralph Peeker förklarar hur det ligger till. 

 

Ämne: förstorad prostata (BPH), prostatacancer