Får bara äldre män förstorad prostata?

Publicerad av Helene Klasson, den 28 september 2017 15:45:00 CEST

Hitta mig på:

“Jag trodde problem med prostatan drabbade gamla gubbar, inte män som jag, i fyrtioårsåldern. Men när urinstrålen blev svagare, trängningar och de nattliga toalettbesöken blev allt tätare, började jag undra…” Detta är Davids historia.

wellspect-manlig-halsa-yngre-man-och-problem-med-prostatan.jpg

Det var på hans årliga läkarkontroll som David först insåg att hans PSA-nivåer var för höga. Tidigare hade han inte brytt sig så mycket om sina urineringsproblem, men nu lade han ihop två och två. Han lärde sig att det hade ett namn. Det var troligen BPH (Benign Prostate Hyperplasia eller förstorad prostata), men David undrade om det kunde handla om mer aggressiva förändringar i hans prostata.

Vid den här tidpunkten var jag lite oroad. Jag kände inte till så mycket om det och jag kunde inte riktigt förstå skillnaden mellan BPH och prostatacancer, så jag gjorde lite efterforskningar medan jag väntade på att komma till en läkare. Kanske skulle jag inte ha gjort det – inte alla webbplatser har särskilt upplyftande information…

Diagnos

David träffade en urolog som gav honom den otrevliga, men inte livshotande diagnosen BPH och skickade hem honom med två mediciner på recept; en som får musklerna att slappna av för att underlätta urineringen, och en som innehåller hormoner för att minska storleken på prostatan så att urinröret, kanalen genom vilken urinen flödar, blir bredare.

Jag hörde doktorns ord eka inom mig: ”Du måste kanske använda hormoner för resten av ditt liv”. Vilket innebär hela nästa hälft av mitt liv, om jag har tur nog att leva så länge. Det är verkligen en lång tid för att ta hormoner.

Ju längre tiden gick desto mer påverkade medicinerna David. Han blev lättirriterad, deprimerad och trött. Riktigt jättetrött.

PSA-nivåerna sjönk. Det var det enda positiva som hände, förutom att håret växte sig tjockare på huvudet. Jag blev helt apatisk. Jag kände inte för att göra någonting – från att ha varit en aktiv man med allt vad det innebär av driv och begär, till att inte känna någonting. Jag var inte längre en ”han”, jag hade blivit en ”det”. Och jag började läcka. Jag miste kontrollen över min kropp och det var hemskt.

Biverkningar

David hade inte fått någon information om möjliga biverkningar, så dessa symptom kom som en chock. Han fick panik när han tänkte på hur hans liv skulle se ut om han fortsatte med medicinerna för resten av livet.

Jag skilde mig för några år sedan, har tre barn, och nu när barnen är äldre har jag börjat längta efter en ny relation. Men jag kände: vad har jag att erbjuda? Jag kunde inte prestera som en man i min ålder längre. Mina känslor och funktioner var borta.

Tabu

David kände så här under ett helt år. Han fortsatte behandlingen, tog vartenda piller och bieffekterna var kvar. Han behövde diskutera detta med någon, men ämnet är tabubelagt och han visste inte vart han skulle vända sig. Till slut berättade han det för en vän som också råkar vara läkare (visserligen barnläkare, men ändå) och han rådde David att be om en andra bedömning (second opinion).

Den nya urologen sa att det var högst sannolikt att min reaktion berodde på hormonerna. De är anpassade till äldre män som oftare får det här tillståndet. Han sa att jag är tjugo år yngre och att jag borde upphöra med behandlingen omedelbart.

Läkaren gjorde en cystoskopi och bedömde att Davids tillstånd kunde behandlas med TURP, en operation där man hyvlar bort överflödigt skinn på prostatan som blockerar urinflödet i urinröret.

Nu står jag i kö för operation utan någon behandling under tiden. Nackdelen är att mina problem har återkommit, men å andra sidan har jag fått tillbaka min personlighet. Så jag ser fram emot operationen och min chans till ett nytt liv.♦

----------------------------------

FAKTA

PSAPSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen. Det är inte något ”cancerämne” som kommer från en tumör, utan ett äggviteämne, enzym, som finns naturligt i kroppen även hos friska män. Om PSA-halten i blodet blir högre än normalt tyder det på sjukdom i prostatakörteln. Men det behöver inte handla om cancer. Förhöjt PSA-värde är vanligt även vid godartad prostataförstoring och vid infektioner i prostatakörteln eller urinvägarna. Källa: https://www.cancerfonden.se/om-cancer/psa-test

CystoskopiCystoskopi är en undersökning av urinröret och urinblåsan. En cystoskopi kan man behöva genomgå om man till exempel har blod i urinen, urinläckage eller om det gör ont när man kissar. Vid undersökningen för läkaren in ett så kallat cystoskop i urinröret. Cystoskopet fungerar ungefär som en smal slang med belysning och kamera. Den är ofta kopplad till en bildskärm som visar urinrörets och urinblåsans insida. Källa: https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Undersokningar/Cystoskopi/


 

För att lära dig mer om olika typer av LUTS (Lower Urinary Tract Symptoms eller symptom från de nedre urinvägarna), besök Wellspect’s webbsidor om Manlig hälsa.

Vill du förstå skillnaden mellan förstorad prostata och prostatacancer? Se filmen nedan med professor Ralph Peeker.

Se hela intervjun här


  

Ämne: förstorad prostata (BPH)