Expertens bästa tips för resa med RIK

Publicerad av Anna Mars, den 4 juli 2019 12:49:00 CEST

Hitta mig på:

Vår nya gästbloggare, Sebastian Forsén, blev ryggmärgsskadad 2003 i en snowboardolycka och behövde lära sig Ren Intermittent Kateterisering (RIK) för att kunna kissa. Han älskar att resa, och tänker inte låta något hindra hans stora dröm att upptäcka världen. I denna bloggpost har han samlat sina bästa tips.

travel-rik-hs

När jag var 19 år var jag med om en snowboardolycka och ådrog mig en komplett ryggmärgsskada på nivå TH12, och använder mig sedan dess av RIK varje dag. Till vardags driver jag ett företag i resebranschen, vilket gjort mig till en rutinerad resenär. Att resa när man är ryggmärgsskadad och samtidigt ha ett behov av att använda kateter för att tömma urinblåsan kan vara något som oroar de flesta, och många väljer att inte resa alls efter att ha blivit ryggmärgsskadade just på grund av sin inkontinens. Så ska det inte, och behöver det inte vara.

Självklart förstår jag att man kan vara orolig men idag finns det många bra lösningar på inkontinensproblem. Med lite träning, planering och sunt förnuft går resan galant. Här kommer några värdefulla, konkreta tips:

Inför resan

 • Räkna ut hur många katetrar du behöver
  Jag använder oftast sex katetrar per dag så om jag ska vara borta i en vecka behöver jag 42 katetrar som jag lägger i resväskan som checkas in. Utöver dessa tar alltid med mig minst 30 katetrar extra som jag lägger i mitt handbagage ifall det incheckade bagaget skulle försvinna under resan. Ta ut katetrarna ur förpackningen så tar de mindre plats. Det finns även ett litet, smart reseintyg som förklarar varför du har katetrar i bagaget och uppmanar tull- och flygplatspersonal till diskretion. Jag brukar lägga ett reseintyg i det incheckade bagaget, och ett i handbagaget om det skulle bli kontroll i någon av resväskorna.

 • Töm tarmen ordentligt innan flygresan
  Samma dag som jag ska flyga ser jag till att sätta mig på toaletten i lugn och ro för att försäkra mig om att jag tömt tarmen ordentligt. Jag vet många som dagligen har problem med avföringsläckage, och ett av de sista ställena jag skulle vilja bajsa ner mig på är på ett flygplan över Atlanten. Ett sätt att motverka avföringsläckage är att använda transanal irrigering (TAI) (länk till Navina). Det är perfekt i alla situationer, inte minst innan en flygning. Då kan man känna sig säker och fokusera på sin resa.

 • Var på flygplatsen i god tid innan avgång
  Jag brukar försöka vara på flygplatsen drygt 3 timmar innan mitt flyg avgår. Då kan jag checka in i god tid och se till att den assistans som jag behöver för att komma på flyget verkligen är bokad, ta den obligatoriska flygplatsölen och gå på toaletten en sista gång innan jag bordar planet. En timme innan flyget ska gå gör jag mitt sista toalettbesök, och då sätter jag även på ett uridom och kopplar det till en urinpåse så jag verkligen kan slappna av och inte behöver oroa mig för urinläckage.

Under resan

 • Be om en ”aisle chair”- eller en filt
  Om flygningen är längre än fem timmar så behöver jag RIKa mig någon gång under resan. Det finns några olika sätt man kan göra detta smidigt på. Oftast ringer jag på en flygvärdinna som kommer med en ”aisle chair”, en stol med hjul och som är smal nog att kunna komma fram i den smala gången. Nya flygplan brukar ha en större toalett lägst bak i planet, eller om man flyger i första klass brukar den toaletten vara tillräckligt stor för att komma in på och kunna stänga dörren efter sig. Vill man undvika att åka sightseeing i planet på stolen så går det bra att använda sig av en filt och sin kateter som man kopplar till en urinpåse, alternativt eller en kateter med tillhörande urinpåse. Täck dig med filten, för in katetern och lätta på trycket. Urinpåsen kan du lägga i en väska på golvet, så slipper den synas.

 • Tänk på att vattnet utomlands ofta är sämre än hemma
  Utomlands kan kranvattnet innehålla bakterier vilket kan leda till urinvägsinfektion, men med en förfylld kateter är detta inget man behöver bry sig om. LoFric Origo som jag använder, har en vattensaché (en liten vattenpåse) i varje kateterförpackning och aktiveras enkelt genom att trycka på förpackningen. Då blir katetern blöt inuti förpackningen, och den är redo att användas, oavsett om du har tillgång till rent vatten för stunden.

 • Ta hjälp av en vän
  När jag ska vara borta längre perioder brukar jag lägga några lådor med katetrar hos en släkting eller en vän så kan de skicka katetrar till mitt resmål om jag oväntat skulle få slut på katetrar. Om du räknat fel så du fått slut på katetrar så finns kontaktinformation till många olika länders distributörer av LoFric katetrar på reseintyget.

När jag landat och kommit av flygplanet, ser jag till att kissa det första jag gör. Sedan är det bara att njuta av första semesterdagen!

Trevlig Resa!

/Sebastian Forsén

Ladda ned ditt reseintyg

Ämne: resa, ren intermittent kateterisering (RIK), gästblogg