Ett liv utan förstoppning

Publicerad av Gunilla Olsson, den 1 oktober 2020 09:00:00 CEST

Marija 58 har varit kroniskt förstoppad i åratal.

1246292-Navina FBD2 Marija Testimonial 2-HC

Jag kan inte minnas när min mage inte gjorde ont. Mina besvär började i de sena tonåren och ingen har kunnat förklara vad felet är. Min mamma sade alltid att äpplen är bra för matsmältningen, så äpplen har varit en stor del av min diet, tillsammans med plommon, päron, mandariner, vindruvor och kiwi. Eller vilken frukt som jag nu hade läst kunde snabba upp matsmältningen. Antagligen var detta bra för mitt vitaminintag, men högst osäkert hur mycket det hjälpte med min matsmältning.

Vill ha ett aktivt liv

Jag har varit aktiv hela mitt liv och tränade friidrott när jag var yngre (och mötte även min make på löpbanorna). Tyvärr satte en knäskada stopp för löpningen, men sedan dess har jag hittat cyklingen. Jag älskar att vara utomhus och träning har alltid dämpat min smärta.

Att leva med smärta

När man är kontant förstoppad lär man sig att leva med smärtan. Uppsvälldheten är faktiskt värre, tillsammans med ”tyngdkänslan”. Du känner att du måste gå, men sedan får du inte ut något. Jag kunde sitta i timmar på toaletten utan att något hände. Att plocka mig var ett regelbundet inslag i min tarmregim. Och den känslan – när du tar på en gummihandske och gräver i din ändtarm – låt mig säga så mycket som att det inte känns särskilt värdigt… Men när man är desperat gör man vad som helst för att få lindring.

Söka hjälp

Jag talade med flera läkare om min situation, men det resulterade oftast ännu en koloskopi som aldrig visade något fel och därmed inte ledde till någon vidare utredning. De sade åt mig att dricka mer vatten och äta mer fibrer, sedan skickade de hem mig.

Sedan fick jag en dag ett tips på ett av alla mina forum på nätet om en särskilt gastroenterolog och jag bokade en tid. Först fick jag prova en ny sorts medicin om verkade fungera rätt bra, men efter ett tag tappade den effekt. Det var då hon föreslog att jag skulle prova TAI – TransAnal Irrigering. När hon sade att jag skulle stoppa upp en kateter med en uppblåsbar ballong i rumpan trodde jag hon skämtade. Men när hon demonstrerade proceduren så insåg jag att katetern både var ganska liten och väldigt glatt – nästan som en febertermometer.

Testa en ny terapi

Den första månaden utförde jag proceduren nästan varje dag och ökade vattenmängden stegvis. Nu brukar jag irrigera mig varannan eller var tredje dag. Jag använder en app som hjälper mig hålla koll på mina irrigeringar och det hela är väldigt enkelt. Jag stoppar in katetern, trycker två gånger på en knapp på kontrollenheten och det är det hela! Ett toabesök för mig tar nu 30 minuter och hela mitt liv har förbättrats.

Att få sitt liv tillbaka

Jag känner mig frisk, sover som ett barn och känner mig aldrig förstoppad längre. Jag kan nästan inte tro att det är sant – jag känner mig inte förstoppad! Och minst lika viktigt, jag känner mig fräsch nu. Det kan låta lite ytligt, men jag har alltid varit så självmedveten om huruvida jag luktat eller inte. Mitt självförtroende återvänder och jag har startat att göra upp planer – både att göra nya saker men också sådant som jag dragit ner på då jag saknat energi. Jag har anmält mig för ett cykellopp och ett välgörenhetsevent senare under året. Så just nu tränar jag för fullt. Och för första gången på åratal gör jag det inte för att minska smärtan – jag har ju ingen!

Frågeformulär

Lär dig mer om TAI

Ämne: transanal irrigering, funktionell tarmdysfunktion