Ett dyk i en grund pool ändrade hans liv

Publicerad av Anna Dulén, den 17 september 2020 09:00:00 CEST

Hitta mig på:

Semesterresan till Grekland tog en plötslig vändning när Michael dök i en pool och slog huvudet i botten. Han skadades svårt, men hittade en oväntad väg tillbaka till att leva sitt liv.

Det förödande hoppet ner i den grunda delen av poolen orsakade en ryggmärgsskada på C6-7 nivån och en oändlig räcka av sjukhusvistelser. Från sjukhuset på Korfu skickades han till grekiska fastlandet och senare till en ryggmärgsskadeavdelning i Glasgow.

”Jag tillbringade nästan ett år på ryggmärgsskadeavdelningen i Glasgow med rehab och att lära mig göra praktiskt taget allt själv igen – äta, klä på mig och att hitta tillbaka till något slags nivå av självständighet.”

Oönskade sidoeffekter

Michaels skada påverkade funktionen hos hans urinblåsa och tarm, vilket gör att han är tvungen att använda sig av andra lösningar för att kunna gå på toaletten.

I början var allt svårt, men det svåraste var att hantera min tarm och urinblåsa. Saker som man tar för givet, som att kunna gå på toaletten, var nu helt plötsligt ett problem.

Att inte kunna går blir enklare och enklare med åren, men avsaknad av blås- och tarmfunktion är fortfarande svårt. Det är faktiskt det jobbigaste med att vara förlamad överhuvudtaget.”

Michael introducerades för urinkatetrar för att sköta sin urinblåsa – om du vill lära dig mer om RIK så kan du ladda ner vår användarguide:

Ladda ned ryggmärgsskadebroschyren för män

Ämne: neurogen blåsa, urinblåsan och tarmens interaktion