En terapi utan bieffekter

Publicerad av Anna Westberg, den 2 mars 2017 15:04:00 CET

Man brukar säga att magen regerar världen. Vilket alla som haft krånglande mage kan intyga är ack, så sant. Men Erik har till slut funnit en metod som får magen att fungera utan krångel, varje dag och utan bieffekter.

wellspect-en-terapi-utan-bieffekter-1.jpg

Erik är 45 år och ryggmärgsskadad sedan 19 år tillbaka. Han hade på senare år fått alltmer besvär av förstoppning och sökte med ljus och lykta efter en lösning.

– Tiden på toaletten blev längre och ändå kände jag inte mig riktigt klar, berättar han.

Till slut blev Erik under perioder illamående  med feber. Men trots flera undersökningar kunde man inte säkert säga vad som var orsaken.

– Det man kunde se på röntgen var att tarmen inte var helt tömd, trots att jag nyligen varit på toaletten.

Det var i en sluten grupp på Facebook som han första gången hörde talas om vattenlavemang med pump. Kanske var det värt att prova på? Omgående tog Erik kontakt med sin läkare vid Universitetssjukhuset i Linköping och fick så småningom testa en ny produkt och denna har verkligen förändrat livet för honom.

Skadad under träning

Erik skadade sig när han var 26 år, under träning inför en tävling i Enduro. Han fördes i ambulans till sjukhuset där det konstaterades skador på ryggradskotorna TH5 och TH6, vilket medför förlamning från midjan och nedåt.

– Jag har ingen klar minnesbild av vad som hände, berättar han. Bara att jag var på väg upp för en slänt i grustaget där vi brukade träna. Jag höll blicken lite längre fram och plötsligt blev allting bara svart.

– Det är typiskt att det sker skador just under träning, fortsätter han. Då har man inte samma fokus som på en tävling.

Vid tiden för olyckan arbetade Erik på ett båtvarv i Motala. Efteråt var det svårt att fortsätta som reparatör och säljare. Hans arbetsgivare lät honom istället gå en intensivkurs i bokföring. Sedan dess sköter han företagets bokföring och även dess hemsida.

Som rullstolsburen sitter han mycket. Trots träning, rätt kost och olika sorters laxermedel, blev det ofta ändå svårt att hålla magen igång och då var förstoppningen ett faktum.

– Rester av pulvret jag använde stannade alltid kvar i tarmen, minns Erik. Det gjorde mig uppkörd och gasig efteråt trots att jag hade ”tömt” mig på toan nyss.

Lyckosam terapi

Transanal irrigering (vattenlavemang i dagligt tal) är inget nytt. Terapin har använts länge men sätts oftast in först efter att man testat så kallade konservativa metoder som kosthållning och olika laxermedel. TAI sköljer tarmarna ordentligt med vatten och tömmer effektivt den nedre delen av tjocktarmen.  Det som skiljer ut den produkt som Erik använder, är de förbättrade funktioner som finns i anslutning till själva vattenlavemanget. Det finns ett elektroniskt system som gör det möjligt att ställa in både mängd och flöde på vattnet som förs in i ändtarmen. Dessa inställningar sparas till nästa tillfälle vilket ger en ökad trygghet att allting är individuellt anpassat. Det ger också en extra säkerhet att veta att pumpen stängs av automatiskt om vattnet möter för stort motstånd i tarmen. Det betyder att patienter som Erik, som har nedsatt känsel i denna del av kroppen, slipper oroa sig för att något skulle gå på tok utan att han skulle märka det.

Tömd på riktigt

– Jag kan slappna av på ett helt annat sätt än tidigare, intygar Erik. Jag behöver inte ens vara lika försiktig med vad jag äter som förr. Toabesöken är mindre ansträngande, går mycket fortare och när jag lämnar toaletten är jag tömd på riktigt. Jag har blivit mer flexibel, måste inte planera in allt med hänsyn till mina magrutiner.

Även om Erik inte själv har hjälp av personliga assistenter så menar han att tarmtömning med denna typ av produkt, borde göra deras jobb mycket mera smidigt och tryggt. – I och med att pumpen kan förprogrammeras behöver de ju inte bekymra sig över inställningar och annat. Har man väl ställt in systemet så det passar användaren, så har man i princip inget mer att bekymra sig över. Det är en terapi utan bieffekter!

– Kanske skulle det kunna användas på nyskadade också? funderar han vidare. På rehabkliniken efter en skada är det så mycket annat som behöver få fokus. Att då slippa den här typen av tidsödande besvär borde underlätta själva rehabiliteringen.

Omvälvande förändring

Idag tar tarmproceduren för Erik bara cirka 45 minuter från det att han rullar in på toaletten tills dess han rullar ut därifrån. Det är ungefär trettio minuter kortare än förr. Om Erik utför sin irrigering fyra gånger i veckan ger det nästan två timmars vinst – tid som han hellre lägger på annat. Kanske på sin schäferhund Klippa, eller sin fyrcylindriga MC och bilbanekörning som är kvarlevande aktiva intressen för snabba motorer sedan tiden han tävlade i Enduro. Eller varför inte bara få vara, helst tillsammans med sambon Isabelle. Att TAI har medfört en positiv effekt i livet råder det ingen tvekan om.

– Det här borde alla med ryggmärgsskada prova, tycker Erik och avslutar: För mig har terapin inneburit en omvälvande förändring. Jag känner mig faktiskt lite som en ny människa! ♦

 

Om du har frågor eller funderingar på TAI eller det system som Erik använder, är du välkommen att kontakta oss på lofric.se@wellspect.com. Vill du komma i kontakt med Erik själv så kan vidarebefordra vi din mejl till Erik.

wellspect-en-terapi-utan-bieffekter-2.jpg

Foton: privata


 

Fakta: Vad är TAI?

Transanal irrigering (TAI) är en teknik för att tömma tarmen på ett effektivt sätt. Processen innebär att man underlättar tömning av rektum och nedre delen av tjocktarmen genom att tillföra vatten i tarmen. 

TAI bidrar till att förebygga förstoppning och inkontinens och återställa en förutsägbar tarmfunktion. Metoden hjälper patienterna att återta kontrollen över tidpunkt och plats för tarmtömning. Det gör att användarna har lättare att planera sin tillvaro.

Läs mer om TAI här

Ämne: användarberättelser, ryggmärgskada, tarmproblem