Connie och det goda livet

Publicerad av Anna Westberg, den 7 december 2017 16:03:00 CET

Det finns lösningar på det mesta, men sällan en enda lösning som fungerar för alla. Vi är alla olika med olika förutsättningar och behov – därför får man ibland söka lite mer efter en lösning som passar bäst just för en själv. Connie hör till dem som efter en tumöroperation i ryggen fick stora besvär med tarmen, men som till slut fann den metod som gjorde att hon äntligen fick tillbaka det goda livet.

wellspect-connie-och-TAI.jpg

Av Anne-Mette Lange

Connie är 66 år, gift och bor med sin familj i ett mindre dansk samhälle. Hela Connies liv har präglats av fysisk aktivitet och glada människor. Hon har en stor bekantskapskrets och bjuder ofta och gärna familj och vänner på middagar.

De många trevliga aktiviteterna blev dock satt i vänteläge hösten 2015 då det konstaterades att Connie hade en godartad tumör i ryggen – den var tvungen att opereras bort eftersom den tryckte på nervbanor och vävnad.

På toaletten åtta gånger om dagen

Efter operationen fick Connie problem med nedsatt kontroll av blåsa och tarm vilket blev en stor chock även om hon hade blivit förberedd på att så kunde ske.

Det är ju inte trevligt att inte kunna styra det hela själv, som Connie säger.

Perioden efter operationen var hon inlagd på Ryggmärgscentret i Hornbæk i tre månader. På grund av den nedsatta peristaltiken ökade antalet toalettbesök  upp till åtta gånger om dagen – men utan att bli tömd ordentligt. Det blev som bäst  några knölar eller ”ormar” som kom ut, trots att hon tog medicin för att hålla igång magen.

Otryggt med trasig ballong

Connie lärde sig Transanal Irrigering (TAI) med hjälp av ett system där ballongen ofta gick sönder. Det kändes otryggt och därför slutade hon snabbt med det. På grund av hennes stora problem med avföringen, och upplevelserna med de trasiga ballongerna, kom man fram till att Connie skulle ta avföringsmedicin – för att på sikt få en stomi.

Under tiden som hon väntade på stomioperationen använde hon analpropp varje dag – den gav en viss trygghet: hon vågade bada i havet och klarade sig någorlunda i vardagen. I större delen av sitt liv har Connie regelbundet gått två gånger i veckan till simhallen, så det var svårt att inte kunna doppa sig eftersom det fanns risk att det skulle komma avföring.

Ren glädje när det fungerar

En dag kontaktades Connie av sjukhuset i Hornbæk, och fick veta att det hade kommit ett nytt system för TAI. De frågade henne om hon skulle vilja testa innan hon tog steget med en så omfattande operation som ju en stomi är. Connie satte omedelbart upp sig för en tid i Hornbæk, där hon sedan blev upplärd att använda Navina Smart. Hon körde hem samma dag efter att hon testat systemet med gott resultat  – den praktiska hanteringen var lätt och logisk.

Connie säger:

Ja, det var en utmaning. Det är ju en smula gränsöverskridande att utföra, men TAI hjälper... och det är en ren glädje.

Inga problem på semestern

Connie använder TAI i allmänhet varje dag, vilket från början till slut, tar en halvtimme upp till en trekvart (hopsamling av systemet et cetera och till dess att det är ordnat och rengjort efter användning).

Efter att Connie vant sig och blivit helt trygg med Navina System har hon åkt på semester och simmat i swimmingpool – och det var riktigt stort att våga gå ner i poolen och tro på att det skulle gå bra.

Det är skönt att kunna göra det som alla andra gör på semestern, äta frukost med sin man och få njuta, gå på toaletten med TAI medan han läser tidningen... det är livskvalitet.

Ge det lite tid

Connie gör nu saker precis som hon gjorde tidigare. Hon ska också börja gå till simhallen precis som hon brukade göra innan hon opererades för tumören.

Faktiskt så tycker hon att hon fått tillbaka sin tidigare livskvalitet. Connie vill gärna rekommendera andra att använda Navina Systems:

Mitt bästa råd är: ge det lite tid, vänj dig för på sikt blir det riktigt bra.

  Vill du veta mer om Navina Systems?

Ämne: tarmproblem, transanal irrigering, Navina