Bli SMART

Publicerad av Gunilla Olsson, den 25 juni 2019 11:36:00 CEST

Helen, som kämpade med tarmproblem på grund av MS, insåg att hennes liv och de val hon kunde göra helt styrdes av magen. Nu har hon tagit tillbaka kontrollen genom att börja med transanal irrigering (TAI) med Navina Smart.

wellspect-blog-getting-smart

När jag började med Navina Smart hade jag försökt med alla andra alternativ (det senaste var stolpiller) för att få bukt med mina MS-relaterade tarmproblem. Jag hade hamnat i ett läge där min opålitliga mage helt styrde mitt liv och vad jag kunde välja att göra. Jag blev tvungen att sluta simma eftersom jag var rädd för att det skulle hända en olycka. Att ge sig ut på stan en dag betydde att jag var tvungen att ha full koll på offentliga toaletter och till och med att gå hem till vänner gjorde mig nervös.

Att åka på semester utomlands verkade helt osannolikt. Hela den sociala delen av mitt liv styrdes helt av rädslan och oron för genanta olyckor. Jag försökte till och med dölja det för min man och min familj. Jag blev deprimerad och såg detta som det största problemet med min MS och något som jag inte kunde hantera.

Så fick jag syn på en annons om ett smart irrigeringssystem. Nästa gång jag var hos min inkontinenssköterska berättade jag om problemen jag hade med stolpillren och hur krångligt det var att hantera en manuell pump på grund av mina svårigheter med händerna. Hon tyckte att det smarta systemet skulle kunna vara ett bra alternativ så hon kontaktade min läkare som godkände förskrivningen.

Till att börja med var jag lite avvaktande - det verkade så invasivt och jag var rädd att göra hål på tarmen. Sköterskan visade mig systemet och försäkrade mig om att det är väldigt sällsynt att man perforerar tarmen och att det var mer sannolikt att skadas av att vara helt förstoppad! Nu behövde jag bara lära mig att använda det. Jag var så nervös, men efter några testkörningar förstod jag att det inte var någon fara.

Nu 6 månader senare, vet jag att det handlar om att vara noga med att göra inställningarna så att de passar just dig när du använder systemet.

Nu kretsar inte mitt liv längre runt rädslan för olyckor och att hitta en toalett. Jag har till och med börjat simma igen. Och jag har flugit med systemet i handbagaget.

Jag använder systemet ungefär varannan dag och proceduren brukar ta 45 minuter som mest, så jag planerar för det innan jag ger mig ut på någon aktivitet. Det handlar om att ha koll på tiden för att det skall fungera för mig.

Jag har också vågat berätta för min man. Annars hade han ju säkert undrat vad oljudet från badrummet var! Jag trodde att han skulle tycka att jag inte var attraktiv längre. Att förlora kontrollen över tarmen när man är ung är en stor grej. Lite otippat har pumpen hjälpt till att förbättra vårt förhållande eftersom jag trivs bättre med mig själv, känner mig fräschare och inte behöver dölja en hemlighet längre. Jag berättade för vår tonårsdotter också innan vi skulle åka på semester tillsammans. Nu är det bara en naturlig del av mitt liv och det har gett mig så mycket frihet tillbaka.

Ingenting kan ersätta en normal tarmfunktion, men det är definitivt mer hanterbart nu och jag känner mig mycket tryggare när jag har kontroll över mina inkontinensproblem.

Klicka här för mer information om Navina Smart

Ämne: tarmproblem, transanal irrigering